Jelovnik za rast kose

26. Nov. 2009.   //   Autor:   //   Kosa, Lepota & Nega, Nega tela, Recepti, Zdravlje   //   No Comment

Istraživanja pokazuju da se razlog slabljenja i gubljenja kose krije u manjku vitamina i minerala, najviše vitamina B6 i E, kao i gvožđa i cinka


Na jelovniku bi shodno tome trebalo da svoje mesto imaju piletina, riba, nemasni sir, jaja, bademi i jogurt. Ako si u poslednje vreme primetila da ti se kosa proređuje, trebalo bi svakako da više pažnje posvetiš ishrani i da pod obavezno smanjiš unos masnoća, jer je jelovnik bogat masnoćama povezan s visokim nivoom testosterona, odgovornog za opadanje kose.

A kako se kosa uglavnom sastoji od proteina, logično je da je ishrana bogata proteinima dobar izbor za sve one koji imaju problema s slabljenjem kose.

Tako bi na tvom jelovniku trebalo da su nađu odresci od crvenog mesa, bogati proteinima, gvožđem i cinkom, ali ne previše često jer su bogati i štetnim masnoćama. Stoga se ipak uvek radije odluči za piletinu, ribu, nemasni sir, jaja, bademe i jogurt. Ništa manje korisni nisu ni soja i tofu, jer su bogati proteinima, a siromašni lošim masnoćama, dok su jaja i mlečni proizvodi dobar način da telu (pa i kosi) obezbediš dodatni izvor proteina, hranjivih materija i minerala poput selena i magnezijuma.

Nedostatak gvožđa i cinka najveći je uzročnik opadanja kose, a krivac za lomljivu kosu je i nedostatak vitamina A.

Stoga se preporučuju zeleno i žuto povrće, iznutrice i mlečni proizvodi koji su bogati navedenim mineralima i vitaminima, a dobar izvor gvožđa je i suvo grožđe koje igra važnu ulogu u proizvodnji hemoglobina, dela krvi koji prenosi kiseonik u organe i tkiva.

Isto tako, važnost vitamina C za zdravlje kose takođe je značajna jer omogućava bolju cirkulaciju oko korena vlasi, pa tako materije nužne za rast brže i lakše dopiru do njega. Stoga obavezno jedi pomorandže, a kako je za zdravlje kose važan je i vitamin E, ne zaboravi ni na bademe.

No, jedan od najčešćih razloga gubitka kose je manjak cinka u organizmu, jer on igra ključnu ulogu u regulisanju telesnih funkcija- od reprodukcije ćelija, pa do ravnoteže hormona. Ipak, ono najvažnije je da je on važan za žlezde koje su spojene s folikulima kose tako da, ukoliko dođe do manjka cinka u organizmu, folikule slabe, a vlasi se lome i opadaju.

Da bi to sprečila, jedi crveno meso, perad, dagnje, škampe i orase i pritom imaj na umu da i unos prevelikih količina cinka može da dovede do opadanja kose.

Izvor: Ženski kafe

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka