Peplum – najpopularniji detalj ove sezone

7. Nov. 2012.   //   Autor:   //   Haljine, Moda, Trendovi   //   No Comment

Dok je na proleće još stidljivo krasio haljine i suknje, ove jeseni i zime nametnuo se kao vodeći detalj bez kojeg se ne može. Peplum vidimo gde god pogled seže – krasi haljine, suknje, kapute, majice, bluze, a čak se može kupiti i kao zaseban detalj koji se jednostavno stavi oko struka.

peplum

Velika moć trendi volana

Mnogi se pitaju što je zapravo peplum. Možda ne znate njegovo službeno ime, ali sa popularnim volanima na predelu struka verovatno ste se susreli. Ove sezone teško ga je izbeći. Njegova popularnost ne iznenađuje. Naime, taj volan poseduje moć transformisati najjednostavniju haljinu u elegantan komad u kojem izgledate prefinjeno i ženstveno.

  peplum-najpopularniji-detalj-ove-sezone-27058-611x611-201211051425

„Popularan je zato što je izrazito ženstven i stvara figuri oblik peščanog sata. Mi smo peplum i pre često koristili u našim kolekcijama pa smo ga, na pr., imali u kolekciji jesen/zima 2011./2012., ali i u kolekciji jesen/zima 2008./2009.“, objasnili su dizajneri.

U ovaj mali, ali tako efektni detalj, zaljubili su se dizajneri širom sveta. Prednjači Lanvin, Burberry Prorsum, Alexander McQueen i Preen, ali i brojni drugi. peplum-najpopularniji-detalj-ove-sezone-27056-611x611-201211051355

 

Peplum su širokih ruku prihvatile trendseterice širom sveta, a na njega nisu imune ni poznate Srpkinje. Upravo haljine ukrašene peplumom ubrajaju se u najčešći izbor za brojne evente.

Nije svaki peplum isti

Popularnost trenda stvorila je brojne modele koji se razlikuju po veličini i tipu pepluma. Klasičan peplum velik je volan oko celog struka koji se proteže od struka do početka kukova, a započinje na gornjem delu suknje visokog struka. To je model kojeg highstreet brendovi najčešće koriste, a možemo ih naći na suknjama i haljinama.

  peplum-najpopularniji-detalj-ove-sezone-27052-611x611-201211051353

Drugi tip je sličan model koji se razlikuje od klasike po „uvrnutosti“ – to je najbolje predstavio Lanvin. Imamo i veliki peplum koji deluje poput zvona, ali i one male koji su tek sitni ukras na košuljama i majicama. Popularan je postao i takozvani polu-peplum – model koji ne ide preko celog struka, nego se nalazi samo na kukovima.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka