Da li treba verovati baš svemu što piše u horoskopu?

27. Aug. 2013.   //   Autor:   //   Horoskop   //   No Comment

Večita dilema, za mnoge ljude…

Činjenica je da je u poslednje vreme horoskop i prognoze koje on donosi postao sve popularniji. Nekima je to svojevrstan izvor zabave, a neki slepo veruju baš svemu što je napisano. Na neki način, horoskop postaje gotovo modni trend, posebno među mlađim generacijama.

Često se, čak dešava da osobe koje zanima horoskop i poznaju određene karakteristike horoskopskih znakova, već pri prvom susretu se raspituju za vaš horoskopski znak. Zatim sklapaju kockice i na osnovu toga vas procenjuju. Što, priznaćete i nije baš prijatno, posebno kada pripadate nekom od ne tako omiljenih horoskopskih znakova, poput recimo Device ili Lava.

horoskop 324

Međutim, ono što svakako ne treba izgubiti iz vida, jeste površnost tih ljudi. Naime, oni koji se zaista bave astrologijom i tumačenjem osobina određene osobe iz položaja zvezda u trenutku njihovog rođenja, nikada neće tako lako okarakterisati neku osobu. Jer, astrologija je vrlo kopleksna nauka i zaahteva odlično poznavanje i znanje, kako biste mogli da napravite psihološki profil određene ličnosti i, eventualno date svoju prognozu budućih događja u njenom životu.

Ponajmanje se treba uzdati u horoskope koji izlaze u svakodnevnoj štampi, poput: dnevnih, nedeljnih, mesečnih ili godišnji horoskop. Jer oni se pišu uglavnom kako bi privukli pažnju što većeg broja ljudi, a o njihovoj istinitosti i pouzdanosti bolje je da ne komentarišemo. U većini slučajeva, takav vid horoskopskih prognoza prate pompezni naslovi.

I pored svega navedenog, mnogi se pitaju da li da veruju u horoskopska predviđanja ili bi, pak trebalo da ih smatraju pukom zabavom. Odgovor na to pitanje je vrlo kompleksan. Pa zato, da vidimo šta je horoskop zapravo?

Jedna od veoma važnih grana astrologije je horoskop. Prema nekim izvorima, još 8000 godina pre Hrista su Stari Grci došli do saznanja koja su vodila ka razvitku horoskopa. Oni su, naime proučavali i analizirali položaj i kretanje planeta i u tom smislu su, zapravo stvorili osnov za razvitak onoga što danas znamo kao horoskop.
Teorija o nastanku i nazivu zodijačkih znakova ima zaista mnogo. Ono što se danas sa sigurnošću može tvrditi, jeste da svih 12 znakova Zodijaka imaju simbole, od kojih svaki ponaosob ukazuje na određenu poziciju na nebu. Tokom 18. i 19. veka je astrologija bila, na neki način zanemarena. Digla se velika prašina oko nje, pa su se stvorile dve jake struje: ona koja ju je branila i ona koja ju je osporavala i osuđivala. Tek krajem 20. veka, čini se astrologija doživljava pravi preporod i ponovo postaje zanimljiva širokim narodnim masama.

Ono što je posebno zanimljivo kod savremenog horoskopa, jeste da se ljudi sve više interesuju za sam opis ličnosti i njen karakter, nego za predviđanje budućih događaja. Ovo se može pokazati izuzetno dobrim u boljem razumevanju među ljudima.
I na kraju, odgovor na pitanje da li verovati u horoskop ili ne je…nema ga…vrlo jednostavno, odgovor se nalazi u svakome od nas. Ako verujete u teoriju da je svako sam krojač svoje sudbine, onda je za vas horoskop samo puka zabava. Ali, ako verujete da je moguće predvideti buduće događaje i da ništa ne zavisi od vas samih, onda je najbolje da potražite tumačenje i prognozu iskusnog astrologa.

O autoru :