Novi trendovi u dizajnu trpezarijskih stolova

11. Aug. 2014.   //   Autor:   //   Zanimljivosti   //   No Comment

Traditional-Flower-Bouquets-1-8Trpezarijski stolovi obavezan su deo enterijera svakog doma – osim što služe za obedovanje, trpezarijski stolovi su i mesto okupljanja svake porodice i njihovih gostiju, rodbine iprijatelja. Trpezarijski stolovi su kroz svoju istoriju prošli mnogo različitih promena, a moderno doba i savremene tehnologije dovele su do toga da oni ne moraju uvek služiti isključivo svojoj primarnoj funkciji. Različite verzije trpezarijskih stolova, veliki izbor boja, materijala od kog su izrađeni, široka ponuda njihovih oblika, odličan su pokazatelj da su trpezarijski stolovi veoma tražen i, još uvek, neizostavan komad nameštaja u svakoj kući i svakom stanu, iako sve češće imamo naviku da obedujemo ispred ekrana. Katalozi trpezarijskih stolova većine fabrika nameštaja su izuzetno bogati, a ukoliko želite da u okviru svog enterijera u potpunosti ispratite savremene tokove i kada je u pitanju trpezarija i njen najvažniji deo, ovo je tekst za Vas -predstavljamo Vam najnovije trendove u dizajnu trpezarijskih stolova.

Stakleni trpezarijski stolovi

Rađeni u potpunosti od stakla kao jedinog materijala, trpezarijski stolovi u ovoj svojoj varijanti najčešće se uklapaju u minimalističke enterijere, i neretko slažu sa belom bojom zidova. Nije pravilo, ali stakleni trpezarijski stolovi se uglavnom rade u obliku pravougaonika, sa nogarima koje se postavljaju ravno ili ukoso ili samo sa jednim debljim postoljem, čija se forma može razlikovati od slučaja do slučaja, ali neizostavno prati ovaj modernistički stil. Druga verzija ovog dizajna su stakleni trpezarijski stolovi u čijoj izradi se pojavljuje i neki drugi materijal – metal ili drvo ili drvo presvučeno kožom, i to uglavnom na ćoškovima površine. Stolice koje prate trpezarijske stolove od stakla, neretko su takođe urađene od ovog materijala ili su u beloj boji, bilo da su kožne ili presvučene nekom drugom tkaninom.

astounding-modern-dining-table
Trpezarijski stolovi od plastike
Plastični trpezarijski stolovi postali su više nego popularan trend, jer su jeftiniji od drvenih, a veći je i izbor njihovih boja. Trpezarijski stolovi od plastike neretko su sklopivi i veoma praktični za manje stanove, dok njihovi oblici variraju od kružnih, preko elipsastih, kvadratnih i pravougaonih do onih u obliku broja 8. Primera radi, bela boja ovih trpezarijskih stolova uz belu boju zidova pruža velike mogućnosti za dekoraciju enterijera jarkim detaljima, a uz njih je moguće uklapati čak i rasparene ili šarene stolice. Ne manje modernu varijantu predstavljaju trpezarijski stolovi izrađeni od providne plastike, koja stvara utisak stakla, neretko oštre forme – pravougaone površine i strogih linija nogara.

Mermerni trpezarijski stolovi

Imperativ bele boje koji se nedavno preselio iz SAD – a i u naše enterijere, doveo je do veće ponude trpezarijskih stolova izrađenih od mermera, jednobojnih ili onih sa prelivanjem prljavobele u svetlije i tamnije nijanse sive. Da ovakvi trpezarijski stolovi ne bi delovali previše oštro ili kao skulptura, bolje bi bilo da budu u formi kruga, koji će ublažiti strogost materijala izrade.

Trpezarijski stolovi od (punog) drveta

Ukoliko ipak rešite da ostanete verni klasici, trpezarijski stolovi od drveta će biti Vaš logičan izbor. Trenutno su veoma popularni trpezarijski stolovi u svetlijim nijansama drveta, ukoliko se radi o njihovoj tanjoj izradi. Za masivne trpezarijske stolove od punog, teškog drveta, bolje je birati tamnije tonove, koji ne moraju nužno biti lakirani, jer odlično izgledaju i u mat nijansama. Dobar izbor predstavljaju i beli drveni trpezarijski stolovi, na kojima se smišljeno raspoznaje trag četke, jer daju toplinu i retro – atmosferu enterijeru. Univerzalno, nepisano pravilo je da trpezarijski stolovi treba da prate boju i vrstu drveta ostalog nameštaja u kući ili stanu, kako ne bi došlo do velikih odudaranja. Jop neke informacije o trpezarijskim stolovima i njihovoj važnosti možete potražiti na ovom linku.

O autoru :