Šta je zapravo NLP i kako nam pomaže da živimo bolje?

17. Oct. 2014.   //   Autor:   //   Zdravlje   //   No Comment

Danas vam otkrivamo neke savete do kojih su došli naučnici koji se bave ponašanjem i neurolingvističkim programiranjem (NLP).

NLP je mreža postupaka kojima sami sebi obezbeđujemo obrazac ponašanja i usađujemo ga u centralni nervni sistem, tj. mozak. To se dešava tako što prihvatamo određene verbalne obrasce i namećemo njihovo značenje svojoj svesti da ih primeni u praksi. NLP predviđa da verovanjem u sebe i konstantnim ponavljanjem fraza u sebi poput „mogu“ i „hoću“ obezbeđujemo sigurnost koju sami sebi uskraćujemo ako se koristimo frazama poput „ne mogu“, „neće uspeti“, „propašću“. NLP otkriva da čovek sve misli izražava verbalno, zato je važno uvideti kada sebi namećemo negativno NLP, a kada možemo svesno da ga pretvorimo u pozitivno NLP. Ljudski mozak je podložan sugestiji, pa što to ne bi bila i autosugestija? NLP može da se primeni i u grupnim terapijama, ali je ključ NLP u osvešćenju o obrascima razmišljanja.431412_10150587654097879_368610325_n

Pozitivan stav prema svemu

NLP predviđa ne samo verbalne pozitivne slike, već uopšte pozitivan stav prema svemu. NLP neće uspeti ako nije potpun, zato i jeste važno osvestiti svakodnevicu u pravcu NLP. NLP jeste primarno verbalni program, ali uviđanjem lepih sitnica, uspomena ili šarenog cveća, poboljšavate mentalnu sliku sveta oko sebe. NLP predviđa život o kakvom sanjamo, pa (figurativno rečeno) ulepšajte baštu dok ne sredite kuću. Lepi detalji nas podstiču da se trudimo da ostvarimo harmoniju i lepotu u svim ostalim aspektima svakodnevice koju planiramo posredstvom NLP.

Kada ste na vrhuncu stresa zbog posla ili drugih nevolja, napravite presek u tom obrascu napetosti. Skuvajte sebi kafu ili se izujte u kancelariji, uradite nešto što će razbiti masku stresa i ostvariti vaše NLP. Ako se prepustite iscrpljenosti ili nervozi, ostaćete zarobljeni u njima do kraja dana, a nekada i duže. NLP će se izmeniti kontra vaših interesa, zato što ste to dozvolili. Opustite se i ohrabrite se jer ćete u toj pauzi i ležernosti shvatiti da život postoji i van obrasca stresa, a samo je na vama da ne budete lenji i NLP će raditi u vašu korist.

Obraćajte se ljudima sa poštovanjem. Kada smo nervozni, neki potegnu za flašom, neki za frižiderom, neki su agresivni fizički, a neki verbalno. Kaže se da su ljudi koji viču zapravo u trajnom stanju straha koji ispoljavaju tako što govore povišenim tonom ili ružnim rečima. Ružne reči ne moraju biti psovke, već reči neprijatne konotacije. NLP će one koji se koriste takvim verbalnim diskvalifikacijama zadržati u stanju unezverenosti i reči će odzvanjati vašim telom trajno, a onima kojima ste te reči rekli samo u ušima. Kada se drugima obraćamo sa poštovanjem, NLP nas podiže na nivo iznad njih, a u drugima izaziva prijatnost. Uostalom, ne treba nam NLP da nam kaže da se lepše osećamo kada nam neko govori lepo i prirodno umesto negativno i loše.

NLP je jedno od interdisciplinarnih naučnih polja koja nam objašnjavaju zašto se nešto dešava, a svi već vidimo da se dešava. NLP je civilizacijsko dostignuće jer spaja više teorija i spaja teoriju i praksu. Nije dovoljno da samo spoznamo šta je NLP, važno postaje kada savladamo to dovoljno dobro da možemo na sopstvenom primeru da pokažemo. NLP je ključ uspeha.

O autoru :