Šeširi koji će ulepšati jesen i zimu

20. Nov. 2014.   //   Autor:   //   Moda   //   No Comment

Jesen nam donosi još jedan neodoljiv akcesoar – šešire!

f750485f5ea2f44f6a85f142a43d0136

Pored maksi modela koji su nepogrešiv izbor za sve one koji preferiraju elegantni stil, tu je pregršt varijacija koji će vam obojiti tmurne jesenje dane.
Ove godine petrolej zelena, bordo i kraljevsko plava su potpuni hit, a kao standardni izbor ostaju pastelne nijanse i crna.

4b2fdb4aff3900f0d316721475e4937f

Ukoliko imate nedoumicu za koji oblik šešira da se odlučite, donosimo vam osnovna modna pravila na osnovu oblika lica:

Okruglo lice – Ako imate okruglo lice, potražite šešir koji će vam izdužiti lice. Na primer, šešir sa širokim obodom koji je širi od vašeg lica i koji ćete blago nakriviti. Veći letnji šeširi od slame učiniće da vam lice izgleda uže. Izbegavajte šešire sa kratkim clindrom kao i one sa uskim obodom.

Trouglasto lice – ima naglašenu oštrinu donje vilice pa će tako šeširi s visokom krunom i širokim i asimetričnim obodom biti dobar izbor jer će oštrina donje vilice biti manje naglašena.

Četvrtasto lice – Uz ovaj oblik lica treba izabrati šešir koji će omekšati uglove lica kao što su šeširi sa užim obodom. Takođe će lepo izgledati uz glavu priljubljene kapice ili beretka. Šeširi nepravilnog oblika mogu ublažiti crte kvadratnog oblika, kao i šeširi okruglog oblika.

Srcoliko lice – Ovaj oblik lica deluje lepše uz okrugle kapice i kratke obode. Izbegavajte široke obode i baseball kapice jer oni ističu bradu. Iako većina šešira odgovara ovom obliku lica, kapice priljubljene uz lice su najbolje. Nosite beretke, cloche šešire, te one sa srednjim obodom kako bi uravnotežili crte lica.

Ovalno lice – Uz ovalno lice odgovara bilo koji oblik šešira ali se posebno preporučuju kaubojski šeširi i oni kakve su nosili gangsteri 20-ih godina. Jedini tip šešira koji bi trebalo da izbegavate je šešir kružnog oblika koji je uži od vaših jagodica, sa vrlo uskim cilindrom.

Duguljasto lice – Birajte šešire srednjeg ili niskog cilindra, te one širokog oboda koji će uravnotežiti vertikalnu dužinu lica. Osim njih nosite i šešir s lukom ili one s ukrasima poput cveta. Izbegavajte četvrtaste šešire koji dodatno izdužuju lice.

Bonton dodatak:

Dame u zatvorenim prostorijama nisu u obavezi da skidaju šešir. To pravilo je imalo osnovu u praktičnim razlozima, odnosno da nakon skidanja šešira damina frizura bi bila pokvarena. Isto ne važi i za gospodu, koji su da skidu šešir u slučajevima sviranja himne, zatvorenim prostorijama. Ukoliko je dama prisutna, potrebno je skinuti šešir u njenom prisustvu i u javnim zatvorenim prostorima.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka