Vodič za kupovinu kolica za bebe

5. Sep. 2015.   //   Autor:   //   Bebe, Roditeljstvo   //   No Comment

Pri kupovini kolica za bebe, budući roditelji se vode estetskim kriterijumima, finansijskim mogućnostima i savetima koje dobiju od drugih. Krajnji izbor zavisi i od Vaših uslova života, odnosno od toga da li živite na selu ili u gradu, na ravnom ili neravnom terenu, a zatim i od doba godine u kojem ćete postati roditelji. U svakom slučaju, pošto su kolica za bebe jedan od najviše korišćenih delova opreme za bebe, treba dobro proučiti određene kriterijume, koji će Vas dovesti do pravog izbora.

bebetto-luca-kolica-za-bebe-set-2u1

Težina kolica za bebe

Za kolica je, kako tvrde mnogi roditelji, najbitnije da su lagana, a tu su se najbolje pokazali aluminijumski profili. Kolica do 10 kilograma su najpreporučljivija, no, ukoliko nabavite model sa dodatnim opcijama, kao što je mogućnost okretanja korpe, njihova težina neminovno raste. Zato pitajte koja je težina samog rama i, posebno, svih ostalih delova.

Veličina kolica

Kolica ne smeju da budu prevelika, jer postoji mogućnost da neće stati u gepek automobila, ili čak da su toliko široka da sa njima ne možete da prođete kroz vrata. Ipak, zbog udobnosti i komocije Vaše bebe, ne treba uzeti ni najuža moguća kolica. Bebe brzo rastu i može se desiti da za koji mesec ramena bebe budu šira od kolica, što nikako ne bi valjalo. Nije zanemarljivo ni koliko mesta kolica zauzimaju ukoliko se drže u stanu.

Položaji

Postoje dečija kolica čija se sedišta spuštaju na više položaja. Takozvani nulti položaj namenjen je novorođenim bebama, koje isključivo leže. Kolica obično imaju od tri do pet tačaka spuštanja. Poneka kišobran kolica ne mogu da se spuštaju, te ona nisu pogodna za male bebe.

Korpa koja se okreće

Postoje kolica kod kojih korpa, odnosno sedište, može da se okrene ka osobi koja je gura, ali i od nje. Ovo je posebno važno u prvim mesecima, kad majke nadgledaju svaki pokret bebe i vole da je imaju na oku. Kasnije, kako beba bude rasla, stavljaćete je da bude okrenuta od Vas, jer će i njoj prijati da posmatra i upija svet oko sebe. Ova opcija kod kolica pogodna je i kada su u pitanju vremenski uslovi, recimo kada sija sunca ili duva vetar u određenom pravcu. Tada okrenete bebu u željenom, položaju i bez po muke je zaštitite. Istu mogućnost, kod nekih modela, pruža i rotirajuća ručka.

Načini sklapanja kolica za bebe

Od toga gde ćete držati kolica, da li sklopljena u gepeku, u stanu ili rasklopljena u prostranom dvorištu, zavisi koji način sklapanja će Vam više odgovarati. Velika je verovatnoća da ćete odabrati kišobran kolica, ali možda zaVaše uslove pravi odabir bude i sklapanje poput knjige.

Kvalitetni točkovi

Za udobnu vožnju, najviše se preporučuju rotirajući točkovi, po mogućnosti dupli. Preširoki točkovi mogli bi da budu prepreka za prolaženje kroz vrata strana, lifta, pa čak i autobusa, ali i pakovanje u gepek. Dakle, za gradske uslove poželjniji su točkovi koji nisu preveliki.

S druge strane, veličina i izdržljivost točkova posebno je važna za one koji će se kretati po neravnom terenu, travi, neasfaltiranim ulicama i sl.

Sigurnosni pojasevi

Sva kolica imaju sigurnosne pojaseve, ali se oni međusobno razlikuju, najviše po tačkama kopčanja, ali i po kvalitetu. I ovaj deo proučite, opipajte, isprobajte, jer je ključan za bezbednost deteta.

Veličina tende

Pri kupovini, gledajte i veličinu tende – koliko može da se raširi i da li će dobro zaklanjati dete od sunca i vetra. Nekim roditeljima znače i prozorčići na tendama, jer tako mogu da bace pogled na dete u svakom momentu.

Kolica za bebe 3 u 1

Sve češći izbor roditelja, barem onih koji nemaju ništa od bebi opreme, jesu kolica 3 u 1. Tu se dobija čvrsta korpa za kolica, autosedište i nosiljka za bebe. Nekim roditeljima je ovo praktična i korisna kombinacija, dok je drugima suvišno da dobiju sve pomenute delove, pogotovo ukoliko već imaju autosedište. Razmislite šta je pravo rešenje za Vas.

Postoje i drugi detalji na koje može da se obrati pažnja, kao što je navlaka koja se skida da bi se oprala, razni dodaci, poput navlaka za kišu i sneg, suncobrana, držača za flašicu, jedna ili dve drške kolica, kakva je mrežica za odlaganje stvari ispod kolica.

Na kraju, nije zgoreg napomenuti još jednu stvar. Nova kolica se uglavnom kupuju za prvo dete, a ukoliko planirate da ih još dece koristi, svakako Vam je isplativije da se odlučite za jaka i kvalitetna kolica. Što se dizajna tiče, tu se nećemo mešati u Vaš ukus, ali poželjno je uzeti uniseks boje, kako bi kolica moglo da nasledi i dete suprotnog pola.

O autoru :