Pavlovićeva mast lekoviti izum doktora Pavlovića

20. Dec. 2014.   //   Autor:   //   Bebe   //   No Comment

Verovatnoća je velika da ne postoji osoba srednjih godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije koja ne zna šta je to Pavlovićeva mast.

pavloviceva-mast

Pavlovićeva mast, jedan je od retkih «brendova» sa ovih prostora, nastao u minulim vremenima koji se održao i prešao granice zemlje u kojoj je nastao, raširivši se gotovo po čitavom svetu. Danas je u laboratoriji Pavlović razvijeno nekoliko vrsta ove blagotvorne masti s obzirom na različite potrebe jer su generacije raznih uzrasta odavno bebama «otele» i počele koristiti Pavlovićevu mast.

A sve je počelo pred kraj Drugog svetskog rata. Doktor Živorad Žika Pavlović, pedijatar bio je upravnik Doma za nezbrinutu decu u Beogradu. Iz svih krajeva ratom opustošene zemlje svakodnevno su u vilu Živkovića na Avali pristizala bolesna i izgladnela deca. Glad i teški uslovi ostavljali su decu u ranama i ojedima koje u nestašici lekova i sredstva za higijenu nije bilo lako sanirati. Doktor Pavlović smislio je formulu za mast koja će ujedno pomoći zaceljivanju rana i štititi oštećenu dečiju kožu. Vazelin i lanolin koji će stvarati zaštitni sloj, sprečavajući tako da u oštećenu kožu i rane dospevaju bakterije i blagi rastvor borne kiseline, čija je namena da deluje antiseptično, postao je patent na osnovu koga će se razviti originalna Pavlovićeva mast. Iako svoj lekoviti izum doktor Pavlović nije patentirao ubrzo su apoteke prema njegovoj recepturi počele da proizvode, a pedijatri širom Jugoslavije da prepisuju na recept Pavlovićevu mast. Sve do početka sedamdesetih godina potrajala je ova praksa da se  Pavlovićeva mast mogla dobiti besplatno na lekarski recept. Doktor Pavlović je umro 1978. godine ne zaštitivši svoj izum, zadovoljan što je stvorio nešto što je pomoglo mnogima. Recept prema kom se pravi originalna Pavlovićeva mast početkom devedesetih godina zaštitio je doktor Vojislav Pavlović, sin doktora Žike Pavlovića, takođe pedijatar koji je pokrenuo i fabričku proizvodnju.

 

Pavlovićeva mast danas

Originalna Pavlovićeva mast u ovom trenutku se proizvodi u više vrsta, kao Pavlovićeva mast za bebe, Pavlovićeva mast porodična i Pavlovićeva mast imuno & UV zaštita.

 

Originalna Pavlovićeva mast za bebe

Preporučuje se za svakodnevnu negu i zaštitu nežne bebine kože, posebno pelenske regije. Kada se posle obaveznog pranja i kupanja namaže u tankom sloju sastojci u ovoj masti (vazelin, cink oksid, talk, lanolin i tečni parafin) sprečavaju kontakt kože sa iritansima, naročito onim iz urina, izmeta i znoja, pa tako i nastanak iritacija, zapaljenja i ojeda. Pavlovićeva mast za bebe sadrži i sastojak bisabolol koji ima protivupalno i blago antiseptično delovanje na osetljivu kožu beba.

 

Originalna Pavlovićeva mast – Porodična

Preporučuje se za svakodnevnu negu i zaštitu kože od 3 do 103 godine.

Koža dece starije od 3 godine je još uvek nežna i podložna isušivanju, pošto je u fazi razvoja svojih odbrambenih mehanizama, dok je koža

lica i tela kod odraslih posebno osetljiva posle kupanja i raznih tretmana. Zato se preporučuje upotreba porodične Pavlovićeve masti pre izlaska na svež vazduh kao zaštita od vetra, sunca, hladnog vazduha kako kod dece, tako i odraslih. Takođe, ova mast ublažava nastanak strija i pomaže zaceljivanje ragada, ispucale kože na laktovima i petama i prevenira stvaranje ojeda kod pojačanog znojenja.

 

Originalna Pavlovićeva mast imuno & UV zaštita

Namenjena je bebama i odraslima, ima petostruko dejstvo. Osnovno je munološka zaštita kože, pod slojem masti bakterije teže „osvajaju“ prostor u pelenskoj regiji i jačanje odbrambenog mehanizma kože – antibakterijsko i antigljivično dejstvo. ECTOINU PM je dodatna supstanca koja koji je pravi „donor“ vode, pat ako štiti kožu od isušivanja. Zaštita od UV zračenja je takođe uključena i preporučuje se za svakodnevno mazanje, ne samo leti.

O autoru :