Imunizacija i prva bolest vaše bebe

31. Jul. 2013.   //   Autor:   //   Bebe   //   No Comment

Bez sumnje je izuzetno važno da obezbedite da vaša beba dobije pravilnu imunizaciju. Ona će imati nekoliko vakcinacija nakon rođenja i ovo će da se nastavi kroz njeno detinjstvo.

Otkako je imunizacija prvi put uvedena, ona je spasla živote stotina hiljada dece. Sama procedura podrazumeva da vaša beba primi injekcije tj. vakcine, koje je zaštićuju od ozbiljnih i ponekad fatalnih bolesti.

Zaštita od bolesti beba

Američka pedijatrijska akademija preporučuje da se bebe vakcinišu protiv sledećih bolesti, ali imajte na umu da ovo može da se promeni nakon izvesnog vremena pa vas molimo da se posavetujete sa vašim lekarom o najnovijim bolestima:

Hemofilus influence tip b ( Hib )
Inaktivisana polio vakcina protiv dečije paralize (IPV)
Ospice, zauške, rubeola
Difterija, tetanus, veliki kašalj
Pneumokoka (PCV)
Hepatitis B (HepB)
Influenza (Grip)
Varičele (Ovčije boginje )

Ovom vakcinacijom vi zaštićujete vaše dete od nekoliko bolesti za celi život. Mnoge od gore navedenih vakcina štite vaše dete od bolesti koje se naročito javljaju u ranim godinama života deteta, dok se neke od ovih bolesti mogu pojaviti bilo kad u životu.

Primanje injekcije će verovatno da bude bolno za vašu bebu jer se radi o ubrizgavanju leka pomoću potkožne injekcije. Ipak one su vredne bola zbog dugoročne zaštite koju pružaju vašem detetu.
Bolesti protiv kojih ove vakcine štite vašu bebu su jako ozbiljne. Bebe mogu teško da se razbole, pa čak i da umru ako se pusti da se razviju bolesti koje ove injekcije sprečavaju.

Bebe se rađaju sa izvesnim stepenom predodređenog prirodnog imuniteta – ovo dobijaju u majčinoj utrobi preko majčine krvi. Ovaj imunitet se dalje jača dojenjem (majčino mleko je bogato antitelima).

Ipak, ovo je pasivni tip imuniteta i potroši se tokom prve godine bebinog života, i ostavlja je izloženu velikom broju bolesti. Zato su vakcine toliko važne.

Vaš lekar ili dispanzer – služba za zdravstvenu zaštitu će da vas obavesti kada bude vreme za prvu injekciju vaše bebe, što je uglavnom u trećem mesecu života.

Verovatno je da će se vaša beba jednom prehladiti, i ovo je, razume se, period kada su roditelji jako uznemireni. Moguće je da se pored prehlade pojavi i groznica – simptomi uključuju kašalj, curenje nosa/bolno grlo i suzenje očiju – beba takođe može da pokazuje znake iritabilnosti.

Beba koja ima manje od 6 godina teško da će moći da diše kroz začepljen nos – ovo znači da čak i jelo može da bude izazov. Možete da očekujete da prehlada traje od 2 do 10 dana, ponekad čak i duže.

Većina beba se nekoliko puta prehladi do druge godine života, i nažalost svaka je jako neugodna za bebu i čini roditelje jako zabrinutim.

Ako vaša beba ima manje od tri meseca kada se prehladi treba da pozovete lekara. Ako vaša beba ima više od tri meseca treba da kontaktirate lekara samo ako je temperatura previsoka, prehlada predugo traje, ili posumnjate da beba ima infekciju uha, kašalj i druge prateće probleme prehlade.
Dok prehlada ne prođe postoji nekoliko stvari koje možete da učinite da bi umanjili nelagodu bebi uzrokovanu prehladom:

Odmaranje je važno, osigurajte da se beba odmara koliko god je to moguće.
Potrebno je mnogo tečnosti, naročito ako je prisutna i groznica.
Ako je bebi zapušen nos, podignite joj glavu stavljanjem jednog ili dva jastuka ispod jednog kraja madraca kolevke.

Učinite da bebi bude ugodno, brišući joj nos koji curi – ovo će da joj pomogne da lakše diše.
Potrebno je mnogo ljubavi, pažnje i strpljenja u ovom periodu.

Ma koliko da postanete zabrinuti, što verovatno hoćete, prehlada vaše bebe će na kraju da prođe.

O autoru :