Čajevi – čuvari zdravlja

14. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Zdravlje   //   No Comment
Evo razloga zbog čega treba da ih pijete… Čajevi sadrže polifenole, pigmente i eterična ulja koji smanjuju štetno delovanje peroksida u organizmu. Pa idemo redom:

  • Kamilica:

U svakom domaćinstvu kamilica je pravi pomoćnik pri brojnim poteškoćama. Pomaže kod teškoca sa varenjem i bolova u stomaku, smanjuje nadutost, pospešuje varenje. Čaj od kamilice olakšava disanje i smanjuje upalne procese. Odličan je za smirivanje upalnih procesa, za ispiranje usta, rana i čireva.
Kamilica veoma dobro reguliše crevnu floru, pa je odličan izbor ukoliko imate problem sa mučninom ili dijarejom.
Ako imate stomačne grčeve, bilo koje, kamilica ce vam pomoći. Pozitivno deluje i na postizanje ravnoteže crevne flore i kod mučnine i kod povraćanja.
Blagi čaj od kamilice se daje maloj deci za umirenje i uklanjanje grčeva.

  • Šipak

Šipak je izuzetno bogat vitaminom C, a kuvanjem se vitamin ne gubi, pa je zbog toga šipak dobar izbor ako ste prehlađeni. Voćne kiseline iz ploda šipka utiču na bolje izlučivanje mokraće, a duža upotreba čaja sprečava stvaranje kamena u bubregu i bešici.
Odličan je za razbudđvanje i održavanje koncentracije, pa ukoliko učite, skuvajte čaj od šipka i dodajte malo limuna.

  • Nana

Mnogi smatraju da je nana kraljica cajeva. Čaj od nane ili metvice koristi se za smirenje želudačnih grčeva, smirenje bolova želuca, ublažava podražaj na povraćanje i dobar je saveznik u borbi sa bolestima žuci i jetre. Ona je Čistač urinarnog trakta, pospešuje zaceljivanje organizma, umanjuje poteškoce koje se javljaju u klimaksu i povoljno rehidrira organizam.
Nezamenljiva je ako želite da se rešite nesanice i menstrualnih tegoba. A pripisuje joj se i antistres dejstvo kod dece i odraslih.

  • Lipa

Koristi se u obliku čaja koji deluje na umirenje grčeva, na pojačano znojenje, pomaže kod bubrežnih bolesti, bronhitisa, upale pluća ili bilo kog drugog problema sa bolestima disajnih puteva. Podstiče rad srca, ali ako se stalno koristi može da izazove i oštecenja srca. Osobe pod stresom biraju je zbog umirujućeg dejstva.

  • Hibiskus je čaj egzoticnog mirisa i zavodljive arome. Bogat je flavonoidima i njegova uloga u oporavku organizma je velika. Nameće se intenzivnom aromom i podstiče budnost.

    Nekoliko činjenica o čaju

  •     Čajevi se pripremaju u porcelanskim posudama.

 

  •     Važno je za svaku vrstu čaja pripremiti vodu odgovarajuce temperature. Najcešce se prokuvana voda ohladi do oko 80°C. Nakon predvidenog vremena (tri, pet ili 10 minuta) čaj treba procediti i prepustiti se užitku.

  •     U dijetetici čajevi imaju vrlo važno mesto, a nutricionisti predlažu pijenje čajeva renomiranih proizvođača, pri čemu treba voditi računa o zdravstvenom stanju i starosti osobe.

  •     Ne zaboravite da je čaj pre svega lek – preterano konzumiranje čajeva može imati i neželjene posledice!
O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka