Pobedi PMS zdravom hranom

15. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Menstruacija, Zdravlje   //   No Comment
Oko 50 % devojaka i žena pati od takozvanog predmenstrualnog sindroma (PMS-a). Otprilike nedelju dana pred menstruaciju, pocinješ da gubiš koncentraciju u učenju, jedeš sve čega možeš da se dočepaš, i raspoloženje ti se menja brzinom svetlosti – u jednom satu umeš da budeš zabrinuta, ljuta i plačljiva. I verovatno si stalno umorna i natečena. Za sada ne postoji nikakva magična pilula koja uklanja ovakve simptome, ali bi s njima mogla da se izboriš odgovarajucim načinom ishrane. Zato probaj da se u ovom problematičnom periodu pridržavaš pet saveta koje daju strucnjaci:

  • Neka ti obroci budu češći, a manji

Umesto da se tri puta dnevno dobro najedeš, gledaj da na svaka tri sata uzimaš manje količine hrane, odnosno da imaš šest “mršavijih” obroka. Pokušaj, takođe, da u približno jednakoj meri unosiš proteine (jedi nemasno meso, ribu, pasulj u zrnu, puter od kikirikija) i ugljene hidrate iz onih izvora koji obiluju i vlaknima (voće, povrće, integralne žitarice). Zahvaljujući ovakvom režimu ishrane, nivo šecera u tvojoj krvi ce biti postojan, pa ćeš osećati manju potrebu da jedeš slatkiše. Osim toga, ubrzaće ti se metabolizam, a to znači da ceš sagorevati više kalorija, da ti se stomak neće nadimati i da ćeš biti boljeg raspoloženja.

  • Unosi složenije ugljene hidrate

U vreme koje prethodi menstruaciji, devojke obično žude za čokoladom, sladoledom, čipsom i drugom hranom koja je puna šecera i masti. Da bi potisnula neumerenu želju za onim što može da ti pokvari liniju, potrudi se da organizmu obezbediš složenije ugljene hidrate. Istraživanja pokazuju da nas oni čine manje napetim i čudljivim. Nalaze se u hlebu, pastama, makaronima, krompiru, kukuruzu, pirinču, grašku, sočivu… Ali znaj da treba da prođe najmanje dva sata od njihovog unošenja da bi se osetila pozitivna promena u raspoloženju.

  • Odrekni se kofeina

Ako pred menstruaciju izbegavaš kafu, “koka-kolu” i ostale napitke koji sadrže kofein, smanjićeš šanse da se ugojiš i budeš potištena ili čangrizava. Kofein nas zaista “podiže”, ali je takav učinak kratkotrajan. Vrlo brzo se javlja još veća glad i zlovolja. Zato pića s kofeinom zameni običnom vodom. Svakoga dana popij od šest do osam čaša. I tvoja koža ce zbog toga biti čistija i sjajnija.

  • Uzimaj namirnice bogate magnezijumom

Magnezijum je odlično prirodno “oružje” za borbu protiv simptoma PMS-a, jer sprečava gojenje izazvano zadržavanjem vode u organizmu, i umanjuje osetljivost grudi. Nije nikakvo čudo što se ženski svet pred dobijanje menstruacije “baca” na čokoladu jer i u njoj ima dosta magnezijuma. Ali, sasvim je dovoljno da dnevno uneseš 200 miligrama ovog minerala, i mnogo je pametnije da ga dobiješ tako što ceš jesti banane, koštunjavo voce, avokado, zrnevlje soje, spanac, šargarepe ili zelene paprike. Magnezijum će za tebe biti koristan i zato što će te štititi od migrene, slabosti mišica i vrtoglavice.

  • Uzimaj vitamin B-6

On se često naziva “vitaminom sreće”, budući da pomaže telu da proizvede seratonin i dopamin – supstance koje uticu na mozak da se raspoloženje popravi. Uz to, ovaj vitamin smanjuje nadutost stomaka, kao i žudnju za nezdravom hranom. Takođe i čuva od srčanih oboljenja i osteoporoze. Da bi se opskrbila vitaminom B-6, trebalo bi da jedeš pileće meso, nemasnu govedinu i svinjetinu, pečeni krompir, obogaćene cerealije i sirovi kupus, žumanca i dinje (one hrapave – kantalupe). Bilo bi dobro i da se, ukoliko to možeš sebi da priuštiš, počastiš lososom.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka