Lečenje hemoroida

23. Apr. 2014.   //   Autor:   //   Zdravlje   //   No Comment

Hemoroidi ili šuljevi su prošireni krvni sudovi u perianalnom predelu i u donjem delu debelog creva.

Ovi krvni sudovi su normalno prisutni i imaju svoju ulogu u organizmu, koja se ogleda u zadržavanju gasova i tečne stolice. Dakle, hemoroidi nisu bolest sve dok ne počnu da pokazuju određene simptome. Ti simptomi su krvarenje za vreme ili posle stolice, bol i svrab unutar i oko analnog otvora, ispadanje hemoroida, tromboziranje i uklještenje.

Problemi sa hemoroidima su najčešće izazvanji povišenim pritiskom u njima, što, pak, može da bude posledica različitih faktora: od naslednih, preko načina ishrane i načina života, pa do mediciniskih, poput zatvora ili dijareje.

Hemoroidi se mogu lečiti na različite načine, u zavisnosti od toga u kom je stadijumu bolest. Tako se u početnom stadijumu, za koji je karakteristično samo blago krvarenje posle pražnjenja creva, najčešće koriste razni preparati, hemoroidalne kreme i čepići, uz vođenje računa o ishrani. Ne bi trebalo koristiti ni kreme na svoju ruku i bez saveta lekara, bez obzira na to što se veliki broj njih može nabaviti bez recepta. Neke kreme se ne smeju koristiti duže od sedam dana.

Preporučuje se unos velike količine tečnosti, kao i konzumiranje voća, povrća i nekih žitarica. Ovakav način ishrane omogućava mekšu stolicu, koja ne stvara probleme prilikom pražnjenja, tako da nema potrebe za preteranim napinjanjem. Tako su i krvni sudovi pošteđeni velikog pritiska, oticanja i rastezanja, što dovodi do njihovog krvarenja.

Preporučljivo je i kupanje u mlakoj vodi. Naročito se misli na tople sedeće kupke.

Dakle, izbegavanje konstipacije (tvrda i neredovna stolica) je uvek prvi savet u početnom stadijumu bolesti.

U kasnijim fazama bolesti, kada je krvarenje obilnije i kada hemoroidi počinju da prolabiraju, odnosno ispadaju, primenjuju se razne semihirurške metode, kao što je podvezivanje hemoroida elastičnim ligaturama, koje obihvataju takozvanu peteljku krvnog suda, prekidaju dotok krvi i izazivaju otpadanje bolnog hemoroida. Hemoroidi preko kojih je plasirana elastična ligatura obično otpadaju posle nekoliko dana. Vreme koje je potrebno za zarastanje rane varira od sedam do četrnaest dana. Ovakav način lečenja izaziva blago krvarenje. Ova metoda se primenjuje kada probleme stvaraju unutrašnji hemoroidi. Uspešna je kod 70 do 80 odsto pacijenata. I posle ovakvog tretmana treba konzumirati hranu sa mnogo vlakana da bi se izbegla opstipacija.

Sklerozacija je još jedan način da na koji se hemoroidi otklanjaju. Ovaj postupak podrazumeva ubrizgavanje sklerozirajućeg sredstva, takođe u koren oštećenog hemoroida. Efekat je sličan kao i kod elastične ligature. Prekida se dotok krvi i izaziva se isušivanje krvnog suda, koji postepeno nestaje.

Način koji se nešto ređe primenjuje je laserka, bipolarna ili infracrvena koagulacija
h2Hirurške metode u lečenju hemoroida/h2
U slučajevima kada ove minimalno invezivne metode ne daju rešenje i hemoroidi i dalje prave probleme, jedini način za njihovo otklanjanje je hirurgija, odnosno hemoroidoktomija. Karakteristična je za stadijum bolesti kada hemoroidi prolabiraju, odnosno ispadaju i ne mogu se vratiti ni mehanički. Ovim operacijama se uklanja višak hemoroidnog tkiva. Retki su slučajevi da se bolest posle operacije ponovo javlja. I kod hemoroidoktomije postoje različite metode, a danas najbolja je THD metoda operacije. Opširnije o operaciji hemoroida pogledajte ovde.

O autoru :