Istina o kozmetici #2

26. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Kozmetika, Lepota & Nega, Lifestyle, Make-up, Nega tela   //   No Comment

U prvom delu "Istine o kozmetici" upoznale ste se s najčešćim zamkama, u koje prilikom kupovine kozmetike upadne mnogo koja žena. Ali kako biste umele da same procenite da li je neki proizvod vredan svoje cene i da li je uopšte odgovarajući za vaš tip kože, u nastavku su navedeni najčešći i najbitniji sastojci koji imaju bitan uticaj na kvalitet proizvoda, a koji takođe mogu da vam ukažu na to šta od konkretnog proizvoda možete očekivati.

 

Najčešći sastojci koji mogu (a to ne znači i da hoće!) da vam zatvore pore su: acetylated lanolin (alcohol), lauric acid, isopropyl isostearate, isopropyl myristate, isopropyl palmitate, isostearyl isostearate, isononyl isononanoate, myristyl lactate, myristyl myristate, stearyl heptanoate, cetearyl alcohol ceteareth20, laureth-4, oleth-3, cocoa butter, coconut butter, coconut oil, ethylhexyl palmitate, (poly)glyceryl-3-diisostearate, hexadecyl alcohol, isocetyl stearate, isodecyl oleate, octyl palmitate, octyl stearate, oleyl alcohol, steareth 10, stearyl heptanoate, caprylic/capric trigliceride. Uostalom, ti sasojci su „opasni“ samo ako su navedeni na početku liste sastojaka, a ne negde u sredini ili prema kraju, jer što ih u manjoj količini proizvod sadrži, manja je verovatnoća njihovog uticaja na kožu.

 

JOŠ NEKOLIKO APSURDA PROISTEKLIH IZ KOZMETIČKE INDUSTRIJE

 

istina_o_kozmeticiKreme s kiseonikom: predstavljaju dokaz za to koliko kozmetička industrija može biti apsurdna. Antioksidante (anti oxygen) bi trebalo upotrebljavati za neutralizaciju delovanja slobodnih radikala – a jedan od najgorih među  njima je molekul kiseonika. To bi značilo da te kreme sadrže kiseonik koji, pored slobodnih radikala iz okoline, još dodatno oštećuje vašu kožu! Neverovatno, ali (nažalost) istinito. Toliko o tome kako možete da verujete tvrdnjama i obećanjima predstavnika kozmetičke industrije …

 

Proizvodi za mešovitu kožu: trebalo bi da sadrže "posebne sastojke" koji mogu da "utvrde" (hm, otkad to kreme imaju mozak?) šta i gde je potrebno vašoj koži – znači kad i gde su joj potrebni vlaga odn. masnoća, a gde matiranje. Ali to je potpuno nemoguće, jer se ti sastojci u većoj meri međusobno poništavaju. Inače najverovatnije nijedna od vas još nije imala kremu koja može to da izvede; suvi delovi i dalje zatežu, a masni i dalje sijaju. U tom slučaju idealno je upotrebljavati proizvode za masnu kožu za delove s masnom kožom, a za delove sa normalnom i suvom proizvode za taj tip kože.

 

Serumi: ne razlikuju se bitnije od krema – jedina razlika je u tome što ne sadrže sredstva za zgušnjavanje, a samim tim je smanjena i verovatnoća zatvaranja pora. Zato su idealni za negu mešovite, masne ili normalne kože. Ali nisu ništa naročito u smislu sastava i dejstva, unatoč tvrdnjama prodavačica i kozmetičarki da prodiru dublje u kožu. Kako za sve kozmetičke proizvode tako i za serume važi da njihovo dejstvo odn. uticaj na kožu zavisi isključivo od sastojaka koje sadrže.

 

SASTAV PROIZVODA

 

boreSastojci (ingredients) su jedini pouzdan pokazatelj šta proizvod u stvari sadrži i šta od njega možemo očekivati, pa se stoga nikako ne oslanjajte na prazna obećanja ispisana na ambalažama ili u katalozima. To znači da ako  proizvod protiv akni i mitisera ne sadrži bar jedan od odgovarajućih sastojaka, nečistoće jednostavno neće moći da ukloni. A isto tako proizvod namenjen suvoj i osetljivoj koži mora da sadrži sastojke koji kožu smiruju i vraćaju joj vlažnost i masnoću. Krema protiv bora ne može da deluje čak ni preventivno ukoliko ne sadrži antioksidante, sredstva protiv iritacije i hidroksi kiseline i/ili retinoide. Zato je bitno da, bez obzira na natpise na kutijicama koji često obećavaju nemoguće, uvek proverite sastav proizvoda. Različiti tipovi koža imaju različite potrebe, a to znači da oni sastojci koji su dobri za kožu s mitiserima, možda nisu pogodni za suvu i osetljivu kožu.

 

Sastojci na ambalaži proizvoda su uvek navedeni redom – od onog kojeg u proizvodu ima najviše (obično je to voda) do onih kojih ima najmanje. To znači da ako se na spisku nalaze alkoholi štetni za kožu  – ali ne na prvih nekoliko mesta, proizvod koji ih sadrži ipak možemo kupiti. Što je kasnije sastojak naveden na spisku, to je manji uticaj koji on ima na kožu ili ga uopšte i nema. Isto važi za antioksidante i sve ostale sastojke – na proizvodima često piše koje antioksidante sadrže, ali kad proverimo pod „ingredients“, vidimo da su navedeni skroz na kraju. U tom slučaju naša koža od njih nema nikakve koristi.

 

helsekost6ANTIOKSIDANTI sprečavaju delovanje slobodnih radikala koji napadaju i uništavaju zdrave ćelije kože, i na taj način sprečavaju prerano starenje. Stoga je besmisleno to što se mogu naći samo u kremama za zrelu kožu, a  trebalo bi da su zastupljeni u svim proizvodima – kako u onim koji su namenjeni deci tako i u proizvodima namenjenim odraslima i svim tipovima kože. Jer lakše (a i jeftinije) je sprečiti (čitaj: upotrebljavati proizvode s antioksidantima) nego lečiti (odlaziti kod dermatologa i estetskih hirurga na laserske tretmane, hemijske pilinge i sl.). Koji sastojci imaju antioksidantsko delovanje, možete pročitati u već pominjanom članku o antioksidantima.

 

SASTOJCI KOJI NADOKNAĐUJU VLAGU su ceramidi, hijaluronska kiselina, holesterol, masne kiseline, trigliceridi, linoleinska kiselina, glicerin, sodium PCA, kolagen, elastin itd. i deluju tako što kožu navlaže i vlagu zadržavaju u njoj.

 

MASTI (LIPIDI), koje bi trebalo da sadrže samo proizvodi za suvu kožu, su pre svega prirodna ulja (petrolatum, paraffinum liquidum, apricot, canola, peanut, almond, corn, jojoba, cocos, olive, safflower, sesame, mineral… oil) i voskovi, a takođe ostale masti (jojoba wax, lanolin, shea butter…).

 

SLABI ALKOHOLI, koje kozmetički proizvodi ne smeju da sadrže u većim količinama, su sledeći: alcohol, alcohol denat., isopropyl alcohol, benzyl alcohol, ethanol, ethyl alcohol, methano
l, alcohol SD. Svi nabrojani alkoholi su veoma štetni za kožu jer je isušuju i nadražuju, pa zato i ne treba da se nalaze u sastavu proizvoda na prvih nekoliko mesta pod "ingredients". Ako su navedeni "kasnije", znači da ih proizvod sadrži u suviše maloj količini da bi mogli imati nekakav uticaj na kožu.

 

Izvor: Beauty Mania

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka