Istina o kozmetici

26. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Kozmetika, Lepota & Nega, Lifestyle, Nega tela   //   No Comment

Osnovna pravila

kozmetikaOKProsečna žena svaki dan upotrebi 12 različitih proizvoda za čišćenje, negu ili onih dekorativnih. Svaki od tih proizvoda sadrži prosečno 20 sastojaka, a to znači da na našu kožu svaki dan nanesemo otprilike 240 različitih sastojaka. Možemo dakle samo da se uzdamo u znanje i veštinu kozmetičkih hemičara da će sastaviti proizvode tako da ne dobijemo neku alergiju ili drugu vrstu reakcije kože.

Malo je žena koje ne uživaju u kupovini i upotrebi kozmetike – ali kako da u poplavi svih proizvoda koji nam se danas nude i preporučuju, saznamo koji je stvarno pravi? Istina je: veoma teško. Zato ćemo u nastavku navesti nekoliko osnovnih pravila koja će vam olakšati kupovinu i uštedeti novac, a pre svega omogučiti bolju i kvalitetniju negu kože – a mislim da bi ta pravila trebalo da zna svaka žena.

NE VERUJTE DA SU SKUPI PROIZVODI DOBRI, A JEFTINIJI LOŠI

Zasigurno svaka od nas zna neku ženu koja je koristila samo najskuplju kozmetiku, a ipak ima lošu kožu. I suprotno: ima mnogo onih koje čitav život upotrebljavaju samo “plavu” Niveu, a imaju lepu kožu. A sigurno je većina nas  kupila neki skup proizvod koji nije ispunio očekivanja, i neki jeftiniji koji je ista prevazišao. Ukratko, cena nije merilo kvaliteta. Svakako bi trebalo da jeste, ali nažalost nije. Osim toga bezbroj puta smo, prilikom provere sastojaka, utvrdili da baš nekoliko vodećih preduzeća iz kozmetičke industrije u svojim proizvodima ne upotrebljava sastojke koji su neophodni za zdravlje kože: antioksidante, sredstva protiv iritacije, ceramide, glicerin, silikone, alfa i beta hidroksi kiseline i pouzdane UV filtere. Ili su sadržani u tako malim količinama da ne mogu imati bilo kakav pozitivan efekat na našu kožu – često su naime navedeni čak posle konzervanasa …

I još nešto: kad prodavačice pokušaju da vas ubede da je proizvod napravljen od naročito dobrih sastojaka – postoji nekoliko proizvođača sastojaka kod kojih se snabdeva većina kozmetičkih preduzeća, a to znači da je vitamin C u kremi za 10 evra isti kao i onaj u kremi za 100 ili više evra.

NE VERUJTE U ČUDESNE SASTOJKE

Neka kozmetička preduzeća se veoma rado pozivaju na nekakve čudesne egzotične biljke koje će ukloniti sve vaše tegobe s kožom – od bora do zatvorenih pora, pigmentnih fleka i još ponekih. Ništa od toga nije istina, jer sastojci moraju biti provereni i, ako određeni sastojak stvarno ima tako izuzetna dejstva, mora da su bili izvedeni brojni nezavisni testovi, a to znači da je ta stvar na raspolaganju i ostalim proizvođačima. Ali ako je preduzeće, koje upotrebljava tu “čudesnu” stvar, jedino koje tvrdi da je ona čudesna, onda možemo da se zamislimo nad istinitošću i objektivnošću tih tvrdnji. Inače mislim da je malo onih koje nemaju iskustva sa „čudesnim“ proizvodima, koji nisu doneli ništa, osim praznog novčanika.

NE VERUJTE DA MORATE DA UPOTREBLJAVATE SVE PROIZVODE ISTOG PROIZVOĐAČA KAKO BISTE POSTIGLE OPTIMALAN REZULTAT

kozmetika2_sRadi se samo o navođenju stranaka da kupe sve proizvode istog proizvođača. Može da se desi da  jedan proizvođač ima veoma dobre kreme, a loša sredstva za čišćenje i tonike, dok drugi možda ima blaga sredstva za čišćenje,  ali potpuno neupotrebljive kreme. Uvek odaberite najbolje sredstvo za čišćenje, najbolji tonik i najbolju kremu – i to bez obzira na proizvođača. Koža će vam na tome biti zahvalna, jer proizvodi se međusobno ne mogu “nadopunjavati”, nego svaki od njih ima svoj “zadatak” koji treba da odradi na najbolji način.

NE VERUJTE DA JE LEPA KOŽA NEKE POZNATE LIČNOSTI REZULTAT UPOTREBE ODREĐENE VRSTE KOZMETIKE

Pod jedan: ta osoba može prirodno imati lepu kožu – bez obzira na proizvode koje koristi, i pod dva: nema nikakve garancije da će ista kozmetika odgovarati i vama – svaka koža ima svoje potrebe i probleme. Pod tri: uopšte ne mora biti istina da ta ličnost upotrebljava kozmetiku koju je pomenula, jer kozmetička preduzeća veoma rado angažuju poznate ličnosti za promociju svojih proizvoda. Zašto? Jer to uvek daje rezultate – nakon svake takve promocije prodaja tih proizvoda se bitno uveća. Pod četiri: pre početka snimanja (kada za reklamiranje svojih proizvoda angažuju poznatu ličnost) prvo imaju profesionalni šminkeri i frizeri otprilike tri sata posla, onda se napravi na stotine snimaka i izaberu pet najboljih, a onda te iste još i kompjuterski obrade. Mislim da je svima jasno da to ima malo veze s prozvodima koji bi trebalo da se prodaju.

NE VERUJTE SVEMU ŠTO O PROIZVODIMA TVRDE PRODAVAČICE I KOZMETIČARKE

Tamo su da prodaju svoje proizvode, pa vam je lako da zamislite da ni za jedan proizvod neće reći da je nizašta (mada mnogi to jesu, a čak su i štetni za kožu). Pored toga su samo prodavačice i nemaju obrazovanje na osnovu kojeg bi mogle da imaju znanje o proizvodima koje prodaju. Većina njih zna samo ono što je napisano na ambalaži proizvoda ili u katalozima – i to je sve. A to što se neka kozmetika može nabaviti samo kod kozmetičarki, nije nikakva garancija ili merilo da je ona kvalitetnija.

NE VERUJTE DA ĆE VAM KREMA UKLONITI BORE

kremaKad bi to bilo moguće, žene bi bile bez bora, a plastični hirurzi bez posla. Kreme mogu da otklone samo one potpuno površinske borice, koje su se pojavile usled isušenosti kože, a i to samo dok kremu stvarno koristite – kada  prestante, stanje će biti kao što je bilo pre upotrebe. “Istraživanja” koja potvrđuju uklanjanje bora uvek dolaze iz preduzeća koja taj proizvod i prodaju, ali tu vrstu istraživanja nikad ne obave nezavisni instituti. A i tom prilikom prvo kožu očiste sapunom (koji veoma isušuje kožu i zatvara pore) ili čak alkoholom, a onda na odabrani deo nanesu kremu. Normalno je da koža sa kremom izgleda bolje, ali tako bi izgledala i da su naneli bilo koji drugi krem ili obično jestivo ulje. Zašto, recimo, ne uporede svoj proizvod sa nekim konkurentnim? Zato što se onda ne bi primetila nikakva razlika. Duboke bore, koje su pre svega rezultat uticaja iz okoline – UV zračenja, delovanja slobodnih radikala i pušenja – mogu da uklone samo veći zahvati na koži: pilinzi s kiselinama u visokim koncentracijama, mikrodermoabrazija, laseri i kreme koje se do
bijaju na recept, a sadrže tretinoin (derivat vitamina A): Renova, Retin-A.

Izvor: Beauty Mania

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka