Joga

22. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Fitnes, Zdravlje   //   No Comment
Joga je grana indijske filozofije, poznata nekoliko hiljada godina. Ona je kompletna nauka koja obuhvata život, telo, um i dušu.

Jednostavni sistem primene joge, uključuje 5 osnovnih principa:

                           1. pravilno vežbanje
                           2. pravilno disanje
                           3. pravilan način ishrane
                           4. pozitivno razmišljanje
                           5. meditaciju
 

Ljudi koji se ozbiljno bave jogom kažu da joga može da vas ispuni istinskim osećanjem zadovoljstva i sreće, psihičkim zdravljem, osećajem slobode, mentalnom harmonijom, emocionalnim balansom i skladom sa svetom oko sebe. Čak i ako je vaš cilj da naučite samo osnove joge i ništa više, to vam može uneti poboljšanja u svakodnevni život, bez obzira na godine.

 

Vežbe joge su vrlo prijatne. Samo nekoliko minuta vežbanja dnevno pomoći će vam da održite telesnu kondiciju i da sprečite razna oboljenja. Potrebno je samo da se pridržavate osnovnih pravila u svakodnevnom životu i da sledite program vežbi. Kako biste održali formu, uključite u svoju svakodnevnicu pet vežbi joge, koje obuhvataju pokrete zglobova, držanje tela, duboko disanje, relaksaciju i meditaciju. Jednostavne vežbe možete izvoditi svakodnevno, uprkos prenatrpanom dnevnom rasporedu i skučenom prostoru u kući.


Zdravlje
je skup različitih stanja tela i duha, a joga omogućuje rad svih telesnih organa i svih delova tela, od vitalnih organa, mišića, zglobova, žlezda, pa do ćelija i tkiva. To će se pozitivno odraziti na sve telesne funkcije, kao što su probava, disanje, cirkulacija, reproduktivne funkcije i funkcije nervnog sistema.

  • Razgibajte se

Podignite stopala od zemlje. Približite ih telu savijajući noge u kolenima u  vodoravnom položaju. Lezite na leđa sa desnom nogom ispruženom na zemlji. Približite levo koleno prema bradi, zadržavajući desno na tlu. Isto ponovite i sa drugom nogom. U trećoj vežbi savijte oba kolena zajedno i dodirnite bradu. Valjajte se podižući bedra i vrat naizmenično.

  • Vežbe za ruke

Sednite sa ravno ispruženim nogama. Ruke držite paralelno sa nogama. Vrat i leđa držite uspravno. Raširite prste i ruke, sklopite prste u šaku, formirajući čvrst stisak i to ponovite više puta.

  • Pokreti vrata

Noge držite ispruženo. Ruke stavite ispod bedara i leđa blago nagnite. Pomerajte bradu gore-dole. Levo uho spustite prema levom ramenu, a desno prema desnom ramenu.

  • Vežbe za stopala

Držite stopala razdvojeno i ravno. Mrdajte prste prema napred pa prema nazad. Rotirajte stopala prema unutra pa prema napolje, a zatim ih pokrećite napred-nazad i na kraju kružite stopalima.

Sve ove vežbe možete raditi u više serija, ili  po jednom svaku u toku dana, kako vam najviše odgovara.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka