Kako odabrati ženske patike za trčanje

2. Dec. 2014.   //   Autor:   //   Fitnes   //   No Comment

Više smo nego svesni da je danas izbor najveća glavobolja, ali sa druge strane i prednost , jer što je bolji izbor, veća je šansa da nađete upravo ono što vam odgovara i što je napravljeno kao po vašoj meri. Pronaći tako prave patike za trčanje nije ni malo lak zadatak, ali je kada pronađete šta ste tražili zadovoljstvo veće. Pre svega treba da znate da prilikom odabira patika za trčanje ne treba da pravite kompromise, jer univerzalne patike za trčanje ne postoje. Pre svega patike za trčanje treba da vam budu udobne i da odgovaraju vašem stopalu, kao i vašem koraku i gaženju.

Summer-Sanders-Woman-Runner

Kupite patike prema svom polu

Najbitniji deo opreme za trčanje su definitivno patike za trčanje. S obzirom da se mnoge svetske kompanije za proizvodnju sportske opreme, od olimpijskih igara do olimpijskih igara takmiče ko će izmisliti patiku sa boljim performansama i patiku za postizanje boljih rezultata, tako se i na tržištu nalazi toliki broj modela sa raznim karakteristikama da je izuzetno teško postalo izabrati prave patike za trčanje i one koje vama odgovaraju. Prilikom kupovine pre svega treba da izaberete one koje odgovaraju vašem polu. Možda vam ovo zvuči malo smešno, ali muško stopalo se veoma razlikuje od ženskog stopala, stoga je i patika namenjena ženi ili muškarcu drugačije formirana. Glavna razlika kod muških i ženskih modela patika za trčanje vidi se kod širine stopala, jer je u tome i najveća razlika.

Patike za trčanje i godišnje doba

Kada uzimate patike za trčanje u kojima ćete vreme provoditi tokom letnjih toplih dana treba da imate na umu da je to vreme kada se stopala znoje mnogo više nego u nekom drugom period. Stoga ako su patike za trčanje za letnje dane treba da budu mrežaste, platnene i prozračne, pored toga što treba das u lagane. Ukoliko je u pitanju zima i hladniji dani, patike za trčanje treba da budu pre svega nepromočive, a potom prilagođene i terenu na kome planirate da trčite. Patike za trčanje nikako ne smeju da budu od kože, već uglavnom od tkanine i veštačkih unapređenih materijala koji u zavisnosti od godišnjeg doba vašem stopalu čine komoditet i zadovoljavaju osnovne potrebe.

Stil trčanja i energija

Veoma je važno da osoba zna svoj stil trčanja i na koji način troši energiju, ali i to kako ostvaruje stopalom kontakt sa tlom ili zemljom. Ako je tačka inicijalnog kontakta u prednjem delu stopala onda nema potrebe da u zadnjem delu patike za trčanje imate mnogo vazdušnih džepova i jastučića. Ukoliko trčite na ovaj način, kao i većina atletičara i sportista, onda su za vas patike za trčanje koje imaju upravo u prednjem delu jastučiće i ojačanje koje će vam omogućiti lakše i udobnije trčanje. Ukoliko je vaš stil trčanja takav da gazite prvo petom pa prstima onda su za vas najbolje one patike za trčanje kojima je deo gde je peta ispunjen gelom.

Jedan do zanimljivih saveta je da kada krenete da kupujete nove patike za trčanje, ponesite sa sobom stare i istrošene patike, jer upravo po starim patikama prodavci na odeljenju za patike za trčanje mogu da procene i da vas posavetuju koje nove patike za trčanje da kupite.

O autoru :