Znojenje – Dezodoransi

9. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Parfemi, Zdravlje   //   No Comment
Do znojenja ne dolazi samo prilikom bavljenja sportom, dovoljno je malo stresa i odmah osetimo kao da nas obliva znoj, upravo tada mirisi su jači i neugodniji.

Sprečite neprijatne mirise:

Gotovo je nepristojno širiti miris znoja na radnom mestu, u gradskom prevozu pa čak i u svojoj kući. Za mnoge koji se znoje velika je nedoumica da li da koriste dezodorans sa antiperspirantima, za koje  proizvođači tvrde da nisu štetni. Ipak nijedna studija nije potvrdila suprotno, međutim, naglašavaju da naša koža može da upije i do 60 % sastojaka na površini.

Najveće upozorenje izazivaju antiperspiranti – supstance koje sprečavaju znojenje – a njihovo potencijalno delovanje može prouzrokovati nastanak raka dojke.
Prirodni dezodorans može da postigne svežinu i bez sintetičkih boja, konzervansa, aluminijuma, triklosana, propilen glikola i ostalih “sumnjivih” hemija.

Pri kupovoni važno je pročitati sastav mirisa. Pored alkohola može da uđe i triklosan, on efikasnije uništava bakterije od alkohola, ali može da remeti rad metabolizma. Naime, po hemijskom sastavu je sličan hormonima tiroidne žlezde, pa tako može da nastane lažna hipertireoza.

Osobe koje se pojačano znoje bi trebalo da tokom dana vode bolju higijenu, da se peru više puta tokom dana i da stavljaju dezodorans, nikako antiperspirant, jer znoj ne treba sprečavati , nego mu omogućiti da izađe na površinu kože i ispari. To je najprirodniji i najzdraviji način.

Dezodorans u spreju, stiku, roll-on ili gel ?

  • Sprej omogućava lako nanošenje i daje osećaj svežine.

  • Roll-on kao i oni u stiku izuzetno su praktični.

  • Stik isušuje vlažnost kože, dok rol-on i dezodorans u gelu (što ih razlikuje od spreja) ne ostavljaju tragove na odeći.

  • Dezodorans u obliku kreme je bez alkohola i prilagođen osetljivoj koži.
O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka