Letnje šminkanje

20. Jun. 2009.   //   Autor:   //   Kozmetika, Lepota & Nega, Make-up, Nega tela, Sunčanje, Trendovi   //   No Comment

Lagane, izdržljive, mat teksture

­

Kako leti počinju vrućine tako se smanjuje izdržljivost šminke koju mnogi izbacuju iz upotrebe. Mi smo vam pripremili nekoliko saveta u daljnjem tekstu, kako i čime se šminkati, da ne morate da stavite previše šminke na lice, a da istovremeno izgledate sređeno.

 

Danas smo svi manje ili više svesni štetnog uticaja UV zračenja na zdravlje naše kože, zato ćemo preplanuli i sjajan ten dobiti uspomoć proizvoda za samopotamnjivanje. Postoje klasični, koji se nanose dva do tri puta nedeljno i oni koji sadrže vrlo malo aktivnih sastojaka (koji uzrokuju potamnjavanje gonjeg sloja kože) i koriste se redovno svaki dan. Rezultat će biti blago potamnela, zdrava i sjajna koža. Pored toga, malo tamniji ten takođe može da zakamuflira sitnije nepravilnosti na koži. Tako ćete koristiti manje šminke (pudera i korektora).

Međutim tamna koža nije baš neophodna – nekad je svetlija boja kože označavale prefinjene dame i elitu, a taj trend se polako ali sigurno opet vraća. Boja kože nema uticaja na njenu lepotu – svaka koža je lepa ako je negovana i čista.

Mnoge žene nemaju običaj da koriste istu šminku leti i zimi, jer ne vole osećaj ‘težine’ na licu. Ako ste vi jedna od njih, teksturu pudera zamenite lakšim, manje gustim i hranljivijim i umesto njih koristitite tekuće, blago hidratantne i mat teksture. Vrlo je dobro ako sadrže odgovarajuću UV zaštitu jer u tom slučaju nije potrebno nanositi ispod dodatne slojeve zaštitne kreme,emulzije i ostalih proizvoda koji nas štite od štetnog dejstva UV zračenja na kožu.

 

Vrlo dobra zamena za za kreme kao i za klasične pudere je tzv. mineralni make up. U inostranstvu je vrlo poznat i vrlo popularan već godinama, dok kod nas za njega većina korisnica još uvek ne zna. To je šminka (puderi, senke, rumenila,…), koja se sastoji isljučivo od prirodnih minerala i pored toga ne nadražuje kožu, ne izaziva alergije i pruže visoku UV zaštitu. Tako da samo sa jednim proizvodom dobijate sve – UV zaštitu, prekrivanje, a istovremeno ne teretite kožu sa slojevima proizvoda.

 

Nepravilnosti na koži prekrijete tako što nanosite mat i izdržljiv puder na predele sa nepravilnostima. To važi i za suvu kožu – neizdržljivi i hranljivi puderi će na visokim temperaturama skliznuti sa vašeg lica sa prvom kapljicom znoja. Kada završite nanošenje i nakon što ste naneli rumenilo i bronzer, možete svoju šminku dodatno učvrstiti sa tankim slojem pudera u prahu ili u kamenu.

Ako se dosta znojite na čelu ili oko očiju ili imate masniju kožu zamenite svoju klasičnu šminku za vodootpornu – kako kreone tako i senke i maskare. Danas je izbor dosta veliki u svim cenovnim klasama, da je skoro nemoguće da nećete pronaći proizvod koji će vam odgovarati. Izdržljiva šminka će ostati tamo gde ste je naneli i na temperaturama preko 30 stepeni.
­

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka