Saveti za lepšu kosu

29. Jul. 2009.   //   Autor:   //   Kosa, Lepota & Nega, Nega tela   //   1 comment


Kosa je deo organizma i tako treba da je tretiramo. Zdrava ishrana, sa mnogo svežeg voća i povrća, uticaće i na blistav izgled kose. Zimski hladni dani, vetar i isušen vazduh zadimljenih prostorija, ostavili su trag na našoj kosi i koži glave. Odatle treba i započeti negu. Savetuje dubinsko pranje kose koje je revitalizuje.

Prema tipu kose i kože, odabere se emulzija ili eliksir baziran na najkvalitetnijim prirodnim sastojcima etarskih i biljnih ulja. Ovim preparatima masira se koža
glave i tako odstranjuju izumrle ćelije na njenoj površini, koje redovnim pranjem nismo uspeli da uklonimo. Postiže se bolja cirkulacija, skida nagomilani loj, pa se dlaka bolje hrani i diše.

Najblagotvornije biljke za negu kose u ranim prolećnim danima su: nana, kamilica, lavanda, pačuli, limun, ruzmarin, kantarion… One će učiniti da vaša kosa bude zdrava, sjajna, glatka i meka.

Plusevi i minusi

Prirodna kozmetika ima najvažnije prednosti:

– ne izaziva alergije
– jeftinija je
– može da se napravi kod kuće
– sastojci su provereni
– ne sadrže boje i konzervanse Ali!
– deluje više površinski
– slabije prodire u kožu
– ima kraći rok trajanja

Pravila za negu kose

-Mislite na svoj izgled i zdravlje svoje kose
-Ishrana treba da bude bogata voćem, povrćem, mlečnim proizvodima i žitaricama
-Redovno kratite kosu i po mogućnosti koristite najkvalitetnije preparate za negu
-Ako je bojite, prepustite to stručnjacima, ili koristite farbe bez amonijaka
-Uveče dobro iščetkajte kosu da uklonite prašinu, ostatke laka ili gela i da poboljšate cirkulaciju u temenu
-Izbegavajte upotrebu češljeva sa oštrim zupcima i gumice za vezivanje

Bez nane, lorbera, kamiice, lavande, ruzmarina i drugih lekovitih travkica našeg podneblja nema zdrave i lepe kose

Napravite pakovanje za svoju kosu kako bi bila zdrava i sjajna.

Osnovna namena hranljive maske, pakovanja za kosu, jeste da prehrani koren kose nakon svih zlostavljanja kojima ih današnja žena podvrgava. Boja, kiselina, hidrogen, gelovi, lakovi, zračenja u solarijumima, sušenje fenom, život u nezdravim gradskim prilikama, zatim duvanski dim, izduvni gasovi, stres, ultraljubičasti i infracrveni zraci sunca… Svi ovi faktori negativno utiču na našu kosu.

UPOZORENJE

Opasne dijete

Upozoravamo na štetan uticaj rigoriznih dijeta na kvalitet i lepotu kose. Sa prvim prolećnim danima često se odlučujemo na dijete koje remete ravnotež u u celom organizmu.Takav način neuredne ishrane dovodi do opadanja kose ili pucanja dlake.

Čuvajte se alergija

Esencijalna ulja lavande, ruzmarina i drugih biljaka, koriste se u kozmetičke svrhe samo ako je na njima naznačeno da je dopušteno da se nanose direktno na kožu, jer su moguće alergijske reakcije.

URADI SAMA:

Dubinsko čišćenje kože

U posudu sipajte 2 čaše vode, 1 čašu jabukovog sirćeta, 2 kašike sušene ili sveže nane i 5 listova lorbera, pa 10 minuta kuvajte na tihoj vatri. Kada se ohladi, procedite. Pre pranja kose, ovim tonikom blago masirajte kožu glave.

Za oštećenu kosu

U zagrejano maslinovo ulje stavite po 1 kašiku cveta kamilice, suvog lišća koprive i zove, poklopite i stavite da odstoji 30 minuta. Pasirajte kroz cediljku kašikom, pa umešajte žumance, kašiku meda i nekoliko kapi soka od limuna ili etarskog ulja. Ravnomerno rasporedite po kosi, pokrite je toplim frotirom i ostavite 30 minuta.

Susamovo ulje za krajeve

Ako vam je kosa bez sjaja i iskrzana stavite jednom nedeljno pakovanje načinjeno od ulja susama. Umutite 2 kašike ulja od susama, 2 kašike meda i 1 žumance u glatku masu.. Nanesite ravnomerno na kosu i kožu glave. Kosu obavite folijom. Zagrevajte fenom 15 minuta. Operite dobro kosu na uobičajen način.

Protiv masne kose

Posle uobičajenog pranja isperite kosu čajem od čička u koji ste dodali malo
sirćeta.

Kosa koja ima perut

Perut je zbog hormonalnih naglih promena vrlo česta i neprijatna pojava.
Pripremite pakovanje od maslinovog ulja i ruzmarina.

Recept: Na jednu kašiku maslinovog ulja stavlja se deset kapi ruzmarinovog ulja(možete ga kupiti u apotekama). Pažljivo nanesite na kosu i dobro utrljajte masirajući temen glave. Najbolje bi bilo da pakovanje ostavite da deluje preko noći. Ujutro dobro isperite kosu.

Suva kosa

– Dodatnu pomoć već isušenoj kosi pružiće pakovanje od čičkovog ulja. Osim što će nahraniti kosu, ono deluje i antibakterijski.

Recept: U jednu zdelicu izdvojte i dobro razmutite žumance. Kap po kap dodajte čičkovo ulje (može se nabaviti u svim apotekama) kao da pravite majonez.
U celu smesu nacedite pola limuna. Rasporedite pakovanje po korenu oprane kose.
Masirajte nekoliko minuta da se bolje upije. Obmotajte glavu peškirom i pustite
da deluje dvadesetak minuta, a potom isperite. Ovo je tako doro pakovanje da je
dovoljno koristiti ga jedanput mesečno!

Suva na vrhovima, a brzo se masti

– Ovo je jedna od najgorih i tako čestih kombinacija. I za nju postoji stari dobri i provereni recept iz kućne apoteke. Trebaju vam biotin i vitamin A, koji suzbijaju preteran rad lojnih žlezda. Gde toga ima u velikim količinama? U dinji. Iako sada baš i nije vreme za dinju, zapamtite koristan savet.

Recept: Izmrvite nekoliko kriški dinje u mikseru (ili viljuškom) i rasporedite
po kosi. Neka deluje petnaestak minuta, a potom dobro isperite. Za veći sjaj, u
zadnju vodu za ispiranje dodajte kašiku jabukovog sirćeta. Ovo pakovanje možete
upotrebljavati jedanput nedeljno.

Za glatku kosu

Koristite jednu bananu za kosu, a drugu pojedite.

Recept: Naravno, bananu pre toga morate pretvoriti u kašicu i dodati joj jednu kašiku maslinovog ulja i kašiku soka od limuna. Ovo pakovanje se nanosi na mokru kosu, dobro utrlja, drži desetak minuta i potom opere šamponom.
Možda ćete zbog maslinovog ulja, koje se teže ispira, morati da kosu
šamponirate i dva puta, ali isplati se. Nakon ovog pakovanja, prebogatog
vitaminom B i kalijumom, vaša kosa će biti mekana i sjajna.

Umesto bojenja

Ako želite da bojom osvežite tamnu kosu, nabavite prirodnu kanu (crvene ili
crne boje), razmutite u toploj vodi, dodajte jedno celo jaje, opet dobro
razmutite i time namažite ceo koren
kose. Umotajte najlonom i držite dvadesetak
minuta. Nakon toga operite kosu šamponom.

Za svetlije tonove
Umesto kane, skuvajte jak čaj od kamilice i narandže, ohladite ga i nakon pranja tom čajnom mešavinom isperite kosu. Čaj od kamilice i narandže posvetljuje plavu kosu. Sušite fenom oko pet minuta (toplina pomaže uljima da dublje prodru). Takođe, možete preko kose staviti i kapu ili aluminijumsku foliju.

Posle dvadesetak minuta stanite pod tuš, ali pre nego što počnete sa ispiranjem, masirajte koren kose rukama na kojima imate šampon (tako ćete “razbiti” ulje, da bi se lakše spralo). Na kraju isperite i stavite neki blag balzam.

Kratka ili duga, kovrdžava ili ravna – nije važno. Zapamtite: lepa je samo sjajna, zdrava i čista kosa.

Maske za kosu:

Za oštećenu kosu:

Ako vam je kosa izgubila sjaj, a vlasi su postale ispucale i krhke, možete napraviti ovaj tretman.
Potrebno vam je bademovo, maslinovo, ricinusovo i ružino ulje. Pomešajte po 10 kašika bademovog, maslinovog i ricinusovog ulja, i jednu kašiku ružinog. Tu mešavinu utrljajte u kosu pre spavanja, nemojte ispirati nego ostavite da deluje preko noći. Na jastučnicu stavite peškir ili kosu zamotajte u pamučnu maramu. Ujutro kosu isperite neutralnim šamponom. Tretman je dovoljno napraviti jednom, ali ako mislite da je potrebno ponoviti još koji put slobodno. Svi sastojci su prirodni i ne mogu vam naškoditi, samo koristiti.

Za jačanje i protiv opadanja:

Dodate li u šampon koji koristite nekoliko kapi eteričnih
ulja lavande ili jasmina, ojačaće te koren kose i smanjiti njeno opadanje.

Za jačanje korena:

Vlasište možete ojačati ovom maskom: žumance, pola male kašike ruma i 2 kašike maslinovog ulja pomešajte i utrljajte u kosu. Ostavite preko noći, a ujutro isperite kamilicom.

Za svetlu kosu:

Imate li svetlu kosu sjaj ćete vratiti dodate li u šampon eterično ulje ruzmarina ili je isperete čajem od ruzmarina. (Eterična ulja uvek upotrebljavajte u količini od maksimalno 24 kapi na 1dl ostatka sastojaka).

Za smeđu kosu:

Smeđa kosa zahteva drugačiji tretman. Njoj ćete sjaj vratiti maskom pripremljenom od dva belanca i šoljice jake crne kafe. Umutite smesu dobro i nanesite na celu dužinu kose. Ostavite 10 minuta do pola sata. Nakon toga isperite kosu šamponom.

Za crvenokose:

Ako je vaša kosa crvenkasta sjaj ćete postići maskom od jagoda. 5-6 jagoda zgnječite i pomešajte s 2 dl soka od jabuke. Ostavite na kosi takođe 10 – 30 minuta, pa operite neutralnim šamponom. Imate li kestenjastu kosu umesto soka od jabuke upotrebite od borovnice ili crne ribizle.

Za prirodno posvetljivanje kose:

Prirodnim putem kosu možete i posvetliti nanesete li jači čaj od kamilice ili sok od sveže isceđenog limuna. Rezultat će biti još bolji izađete li na sunce i pustite da vam se kosa lagano suši. Kada je potpuno suva isperite vodom.

Prirodnim putem sprečite opadanje kose:

Prvo i najvažnije je smanjiti stres. Čini se lako reći ali teško je zaista smanjiti stres. Pokušajte ako ga već ne možete izbeći ublažiti njegove posledice nekim tehnikama opuštanja, fizičkom aktivnošću i sl.
Ishrana mora biti uravnotežena, s dovoljno vitamina i minerala, kao i redovnim
obrocima. Ukoliko ne možete osigurati dovoljan unos vitamina pokušajte njihov nedostatak nadoknaditi uzimanjem vitaminskih preparata.

Za pranje koristite blage i neutralne šampone.

Osim gore navedenog korenju kose možete pripomoći i biljnim preparatima. Sve navedeno moguće je kupiti skoro u svakoj apotecii ili biljnoj drogeriji.
Za ispiranje koristite čaj od kamilice (pripremate ga tako da četiri kašike biljke prelijete litrom ključale vode, nakon deset minuta procedite i pričekajte da se ohladi do temperature s kojom inače ispirate kosu).
Osim kamilice dobro delovanje može postići i čaj od koprive, jedan put ispirite kosu čajem od listova, a sledeći put čajem od korena koprive (pripremate ga na isti način kao i kamilicu).

Teme redovno masirajte s iscetkom iz listova oraha ili iscetkom lavande pomešane s jednakom količinom glicerina. Umjesto iscetka možete koristiti i ulja tih biljaka.
Za utrljavanje u teme najbolje je koristiti pripravak od svježih kopriva. Pola kg svežih listova kopriva (ako nemate priliku negdje da ih sami uberetei, pokušajte ih potražiti na placu) prelijte s litrom ključale vode, i ostavite 30 minuta. Lagano procedite, i nakon toga iz kopriva iscedite sok i dodajte čašu ricinusovog ulja (osim uapotekama možete ga kupiti u dm-u i svim većim trgovačkim centrima na odeljenju kozmetike). Tom mešavinom trljajte teme najbolje 3 puta dnevno, oko 20 puta nedeljno. Ne morate robovati tačnosti ipak to nije lek koji se mora uzimati svakih osam sati.

Možda vam se od ovog gore navedenog čini jednostavnije kupiti gotovu smesu, ali takvim smesama gotovo nikad ne znate tačan sadržaj, zato ponekad mogu zbog svoghemijskog sastava naneti više štete nego koristi.

Saveti za lepšu kosu

1.Pakovanje za meku i sjajnu kosu

Izmešati 3.kašike maslinovog ulja sa 2.kašike meda. Raporediti smesu u kosi. Obmotati kosu kesom,ili kapom za kupanje,i ostaviti 15.minuta.Šamponirati i isprati kosu.

2.Pakovanje za oštečenu kosu
Izmešajte sok od jednog limuna,dva žumanca,jedan belanac,kašika meda. Naneti na
kosu da stoji 10.min. Nakon toga dobro isperite kosu.

3.Vitaminska maska za kosu

Izmiksirajte pola banane sa jednom kašikom soka od limuna,kasika mleka. Masu nanesite na kosu. Nakon 20 minuta isperite I šamponirajte kosu.

4.Šta ne prija kosi

Dugoj kosi ne prija gužvanje pri pranju,kao ni vrući tretmani,aparati za peglanje kose,feniranje.

5.Mokra kosa je osetljiva

Ne trljajte mokru kosu peškirom,vec upijajte vlagu blagim pritiskanjem frotira.Kosu raščesljajte pre pranja.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka