Sunce i kosa

28. May. 2009.   //   Autor:   //   Frizure, Kosa, Lepota & Nega, Sunčanje   //   No Comment

Kao što već sigurno znate, zaštita od sunca nije neophodna samo vašoj koži već i vašoj kosi. Vrućina, štetno sunčevo zračenje, plivanje u moru ili bazenu – sve to može prilično da vam ošteti kosu. Zato su vam na godišnjem odmoru preko potrebni poseban UV sprej i blagi šampon za kosu, kao i još neke sitnice za negu kose.

 

Bilo da ste na plaži ili u šetnji, kad god ste na suncu, kosu obavezno zaštitite šeširom, naročito ukoliko se farbate. Ako vam je kosa duga, pa je na plaži vezujete u rep ili pravite pletenicu, krajeve zaštitite regeneratorom da se ne bi rascvetali. Mokru kosu, bez obzira na to da li ste izašle iz mora, bazena ili ispod tuša, nemojte trljati peškirom, već je samo blago tapkajte ili je pustite da se sama prosuši.

 

Nakon što ste provele ceo dan na plaži ili bazenu, kosu morate dobro isprati da bi se oporavila od sunca, peska i mora (ili hlora). Nakon pranja, nanesite i regenerator, kako biste svojoj kosi nadoknadili sve hranljive sastojke koje je sunce “pojelo”.

 

Bez obzira na to kakav šampon inače koristite, za leto je najpreporučljiviji blagi šampon, kao i pranje kose svake večeri. Takav šampon ujedno je praktičan, jer se lako ispira i ne nadražuje kožu glave. Neophodan vam je, takođe, i regenerator nakon pranja, i to svake večeri.

 

Zašto? Pa, keratin i melanin štite strukturu dlake od UV zračenja, ali, nakon dužeg boravka na suncu, melanin oksidira i kosa bledi, bez obzira na to da li je farbana ili ne. Od jakog sunca koža glave se isušuje, pa nestaje i ono malo vode koju kosa sadrži, a i lipidi koji kosi daju sjaj. Zbog svega toga, trebalo bi da koristite kvalitetan regenerator, koji sadrži hranljive i hidratantne sastojke za obnavljanje kose.

 

Svojoj kosi možete pružiti i dodatnu negu, u vidu hranljive maske. Maske neguju kosu i površinski i dubinski, a na letovanju je idealno da ih nanosite triput nedeljno. Maska se nanosi na kosu posle pranja, a drži se 10-30  minuta (na pakovanju piše koliko tačno koju masku treba da držite).

 

Mnoge žene vole da na plaži koriste ulja za kosu – smatraju da time štite kosu, a vole i zalizanu frizuru koja izgleda kao da je mokra. Obratite, ipak, pažnju: ne sadrži svako ulje zaštitne UV filtre, pa treba biti oprezan pri izboru. Ukoliko na plaži koristite ulje za kosu, uveče kosu dobro operite, isperite ulje iz nje i stavite regenerator. Imajte pri tom na umu da ulja kosi daju masnoće i hranljive sastojke, ali je ne vlaže. Zbog toga najviše odgovaraju suvoj i kovrdžavoj kosi.

 

Želele biste da vam na moru kosa uvek izgleda prirodno? Ništa lakše: na još vlažnu kosu stavite ukrasnu gumicu i pustite da vam se kosa tako osuši. Dobićete modernu, ležernu frizuru, bez imalo muke.

 

Izvor: Krstarica

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka