Sve naše opsesije i manije

16. Aug. 2009.   //   Autor:   //   Lifestyle, Zdravlje   //   No Comment

Klinomani, na primer, tokom kišnih i hladnih dana imaju potrebu da ostanu u krevetu danima. Ili bar dok se ne vrati lepo, sunčano vreme…

 

manije

Za neke si verovatno već čula nebrojeno puta, no postoje i oblici opsesivnog ponašanja za koja nisi imala pojma da postoje. Tako je, recimo, verbomanija opsesivna potreba ljudi za neumornim govorenjem ili, bolje reći, brbljanjem, koje prate i ništa manje bogate gestikulacija i mimika.

 

Verbomanima (tako se, naime, nazivaju oni koji pate od ove manije) nije bitan sadržaj o kom se govori, nego im sam govor predstavlja neponovljiv užitak i zadovoljstvo. Ukoliko, pak, u svom okruženju imaš nekoga ko stalno voli da neumorno ponavlja određene reči- reč je o onomatomanu.

Jedan od sve češćih svetskih fenomena je gamomanija, kod koje pojedinac u svakoj situaciji istovremeno izriče bračne ponude na više adresa, nudeći brak različitim ljudima. Kao jedan od rezultata ovakvog ponašanja javlja se i svima dobro poznata poligamija- bračna zajednica s više partnera.

Preterana potreba za ostankom u krevetu koja može trajati i po nekoliko dana naziva se klinomanijom i posebno je izražena kada su klimatske prilike lošije. Tako klinomani tokom kišnih i hladnih dana imaju potrebu da ostanu u krevetu danima. Ili bar dok se ne vrati lepo, sunčano vreme…

 

Verovala ili ne, postoje i oni koji ne mogu da izađu na kraj sa stalnom potrebom da čupaju kosu, trepavice, dlake u nosu, obrve i sve druge dlake na telu. Reč je o opsesivnoj promeni ponašanja, koja je stručno naziva trihotilomanija i najčećšće se javlja tokom adolescencije kao nesvesni odgovor tinejdžera na depresiju ili stres.

Ablutomanija, pak, predstavlja potrebu za neprestanim pranjem ruku. Osobe koje pate od ovog poremećaja tako ruke peru čim nešto dotaknu, jer se plaše infekcija i prljavštine, dok oni koji imaju problem s abulomanijom nisu u stanju da donesu odluku čak ni kada je reč o svakodnevnim sitnicama. Reč je zapravo o patološkoj neodlučnosti, odnosno, nemogućnosti osobe da se odluči u vezi sa bilo čime.

Patološka opsesija poklanjanja naziva se doromanija, pri čemu osobe koje pate od ove manije poklanjaju stvari čak i kad su u finansijskim problemima.

 

Izvor : Ženski kafe

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka