Zdravlje ipak jeste u čokoladi

6. Sep. 2009.   //   Autor:   //   Dijete, Kalorije, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

Nedavno sprovedeno ispitivanje nutricionista, biohemičara i lekara, ukazuje da je pronađena veza između flavonoida iz čokolade i finog mišićnog sloja krvnih sudova

 

Iako leto nudi pregršt zdravih i svežih namirnica poput sezonskog voća, povrća i začinskog bilja, mnogi od nas žude za “veštačkijim” izvorima energije. Uvek se možemo opredeliti za vodu, sokove i hladne čajeve ali postoji jedna (ne tako mala) opoziciona grupa žena koja se umesto bogatstva celuloze i vitamina čak i leti opredeljuje za čuvenu prerađevinu kakaovih zrna.

Da o crnom napitku ili pak mlečnim štanglicama ne bi opet bilo reči u negativnom kontekstu (brojanje kalorija i zasićenih masnih kiselina), lepu vest donosimo za sve čoko-zavisnike. Nedavno sprovedeno ispitivanje nutricionista, biohemičara i lekara, ukazuje da je pronađena veza između flavonoida iz čokolade i finog mišićnog sloja krvnih sudova. Indirektno, flavonoidi iz semenki kakaovog drveta deluju blagotvorno na naše telo jer opuštaju krvne sudove (sprečavaju gubitak elastičnosti), što može pomoći u prevenciji nekih njihovih bolesti.

Zanimljivo je da saznanja o ovoj prerađevini stalno stasavaju, te se danas uveliko zna da je crna – za kuvanje, sa većim procentom kakaa zdravija, dok ona mlečna, ukrasna koju volimo da poklanjamo obiluje mlečnim mastima, prostim šećerima a manjka joj dragocenih flavonoida.

 

I za kraj, naravno da ne smemo generalizovati povoljnosti opšte slike, ali dobijeni rezultati za sada bar obećavaju, pa iako je preuranjeno reći da će tamna čokolada postati univerzalni lek za bolesti srca i krvnih sudova, možemo sa sigurnošću da tvrdimo da će postati još zanimljivija namirnica koja će (poznajući naše navike u ishrani i izraženi hedonizam) u srpskom gastro svetu tek doživeti ekspanziju i širinu primene.

Izvor: Ženski kafe

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka