Dobra vest za žene: Stvorena pilula koja će lečiti bolne menstruacije

10. Oct. 2009.   //   Autor:   //   Lifestyle, Menstruacija, Zdravlje   //   No Comment

Za milione žena širom sveta koje svakog meseca pate od PMS-a, stiže dobra vest. Naime, naučnici su razvili pilulu koja će zaustaviti bol i neprijatne simptome. Pilula je kreirana na način da zaustavi uzrok bolova u stomaku zbog kojih neke žene nemaju samo simptome, nego znaju biti bolesne i leći u krevet.

menstrua"Bolna menstruacija pogađa veliki broj žena i dosad nije postojao lek koji je bio namenjen samo za to. Zato bismo ovo naše otkriće mogli nazvati vrlo važnim, jer ne postoji nijedan lek kao ovaj", istakao je dr. Jim Phillips iz  kompanije Vantia Therapeutics koja je otkrila lek.

Lek poznat pod nazivom VA111913 siguran je i ima tek nekoliko neželjenih dejstava. Stručnjaci najavljuju još nekoliko testiranja, a predviđanja su da bi se lek mogao pojaviti na tržištu za otprilike četiri godine.

Prvo iduće testiranje obuhvatiće 128 žena u periodu od 18 do 35 godina. Reč je o ženama koje svakog meseca imaju vrlo neprijatne menstruacije i PMS koji im ometa normalan život. Te će žene primati lek šest dana tokom svoga menstrualnog ciklusa.

Pilula deluje na način da organizmu donosi vazopresin koji kontroliše mišiće zadužene za elastičnost materice. Opušta ih i sprečava grčeve.

Izvor: 24sata

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka