Jelovnik za lep ten

30. Oct. 2009.   //   Autor:   //   Dijete, Kalorije, Lepota & Nega, Mršavljenje, Recepti   //   No Comment

Čokolada neće pod obavezno za jednu od posledica imati bubuljice na tvom licu- dovoljno je samo da mlečnu zameniš onom tamnom



Postoji više teorija- jedni kažu kako od čokolade nema ništa gore ako želiš da imaš lep ten, drugi veruju kako je glavni krivac za bubuljice na licu masna hrana, treći obećavaju čudosamo ako se odrekneš gaziranih napitaka… A šta je zapravo tačno? Evo šta nauka poručuje u vezi sa jelovnikom koji bi trebalo da bude garancija za lepo i negovano lice.

Istraživanja tako pokazuju žene koje češće i u pristojnim količinima konzumiraju paradajz imaju manje problema sa kožom lica i poručuju da je to zahvaljujući likopenu- snažnom antioksidansu u paradajzu, koji štiti od štetnog delovanja sunca. Stoga, ako baš i nisi neki ljubitelj soka od paradajza, jedi ga što više u salatama koje će ti, osim lepog tena, obezbediti i zavidnu liniju. Pored paradajza, ni ostali voćni i šareniš od povrća nije ništa manje koristan, te za ove namirnice važi pravilo- što više, to bolje, posebno kada je reč o zelenoj salati, spanaću, dinji, limunu, pomorandžama, borovnici, jagodama i paprici.

Ništa manje zanimljivi nisu ni rezultati istraživanja koji pokazuju da se ljudima koji su bili na visokoproteinskoj dijeti za nekih desetak nedelja značajno popravio ten. Iako baš nisu mogli sa sigurnošću da tvrde šta je- gubitak kilograma ili promenjen režim ishrane uticalo na ovo brzinsko prolepšavanje, činjenica je da ono što stavimo u tanjir itekako utiče na to kako ćemo izgledati.

I konačno nešto baš slatko- čokolada neće pod obavezno za jednu od posledica imati bubuljice na tvom licu. Dovoljno je samo da mlečnu zameniš tamnom čokoladom sa visokim procentom kakaoa i manjim procentom masti i šećera. Na taj slatki način ne samo da nećeš nauditi svom tenu, već ćeš zapravo kožu opskrbiti dodatnim flavonolima i zaštitnim hranljivim sastojcima koji je štite od UV zračenja.

Jedna od namirnica koju bi trebalo da izbegavaš ako imaš problematičnu kožu jeste mleko. Naime, istraživanja su pokazala kako je tinejdžerima koji piju mleko ten puno lošiji nego kod onih koji ga ne piju, pri čemu krivicu pripisuju hormonima u kravljem mleku..

Izvor: Ženski kafe

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka