Cimet i med – slatki spoj zdravlja

26. Nov. 2009.   //   Autor:   //   Recepti, Zdravlje   //   No Comment

Ova kombinacija jača imunološki sistem, a prirodni je recept i za dugovečnost i vitak stas

Med obožavaš u čaju, a cimet u kolačima i kapućinu. Ukus je stvarno fenomenalan, no nismo sigurni da si, dok si uživala u ovim slatkim začinima naše svakodnevice, znala i koliko su zdravi i dobri za tvoj organizam.

 Med se tako može koristiti bez ikakvih negativnih posledica u lečenju svih vrsta bolesti, a moderna nauka kaže kako je med, iako je sladak, u pravoj dozi lek koji ne šteti čak ni obolelima od dijabetesa. A šta sve može med u kombinaciji sa cimetom? Ako je verovati naučnicima, spisak je prilično impresivan. Za početak, ova je kombinacija odlična terapija kod artritisa ili upale zglobova. Tako je u nedavnom istraživanju Univerziteta u Kopenhagenu, otkriveno je da su doktori svojim pacijentima pre doručka davali terapiju od mešavine jedne kašike meda i pola kašike cimeta.

Rezultat je bio da je u roku od nedelju dana od 200 ljudi koji su bili tretirani, njih 73 bilo totalno oslobođeno bola, a u roku od jednog meseca skoro svi pacijenti koji nisu mogli da hodaju zbog artritisa su počeli bezbolno da se kreću.

Kod infekcije bešike lekari savetuju da u sklopu terapije piješ po dve kašike cimeta i jednu kašiku meda u čaši mlake vode, dok kod zubobolje pomaže smesa od jedne kašike cimetova i pet kašika meda koju ćeš staviti na bolni zub. Isto tako, cimet i med preporučuju se i onima koji muku muče s povišenim holesterolom (dve kašike meda i tri kašike cimeta pomešane sa 4,5 dcl čaja smanjuju nivo holesterola u krvi za 10 odsto u roku dva sata), savršena je to kombinacija i protiv nadutosti i bolova u stomaku, zatim odličan lek i kod bolesti srca,dok bi oni koji se bore s prehladom trebalo da tokom tri dana uzimaju po jednu kašiku mlakog meda pomešanog s kašikom cimeta.

A čak i ako nemaš nekih zdravstvenih problema, malo cimeta i meda ti sigurno neće škoditi. Pre svega stoga što njihovim konzumiranjem jačaš imunološki sistem i štitiš telo od bakterija i virusa, a potom i zato što je to prirodni recept za dugovečnost, ali i vitak stas. Ako te je ovo poslednje posebno zainteresovalo, evo recepta za mršavljenje: svako jutro, pola sata pre doručka, na prazan želudac i uveče pre spavanja popij 2 kašike meda i kašiku cimeta, koje si prethodno prokuvala u šoljici vode. Naučnici kažu da, ako ovaj napitak piješ svakodnevno, nema šanse da ne skineš višak kilograma.

 

Izvor: Ženski kafe

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka