Dijeta 5 faktora

4. Jan. 2010.   //   Autor:   //   Dijete, Kalorije, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

Revolucionaran je program ishrane i vežbi prema kojem svoja tela oblikuju najpozantije svetske zvezde

Dijeta 5 faktora” revolucionaran je program ishrane i vežbi prema kojem svoja tela oblikuju neke od najlepših i najpoznatijih hollywoodskih zvezda – Halle Berry, Eva Mendes, Seth Rogen, Jessica Simpson, Rachel Weisz, Robert Downey Jr., Brendan Fraser, Benjamin Bratt, Alicia Keys

Autor “Dijete 5 faktoraHarley Pasternak, nutricionistički guru i fitness trener hollywoodskih zvezda, osmislio je jedinstven program ishrane i vežbi koji vam omogućuje da u kratkom vremenu izgubite prekomerne kilograme. Pritom nećete gladovati niti se odricati hrane, već ćete biti u izvrsnoj formi i puni energije. Ova dijeta jedna je od najjednostavnijih i moći ćete bez problema da je provodite uvek i svugde.., sve ovo piše na stranicama knjižara koje su  izdale Pasternakovu knjigu “Dijeta 5 faktora”.

Za početak sve je vezano za brojku 5.

  • Petonedeljni plan

Ovaj plan ishrane je osmišljen kako bi vam dao rezultate za pet nedelja, a tako je jednostavan i uspešan da biste ga mogli pretvoriti i u način života (što i Pasternakovi klijenti obično čine).

  • Pet obroka na dan

Pozdravite se s glađu i željom za hranom. Hraneći se s pet obroka dnevno ne samo da ćete početi gubiti kilograme, već ćete to učiniti osećajući se manje gladnim.

  • Obrok od pet sastojaka

Jesti zdrave i ukusne obroke ne mora biti teško. U ovoj dijeti postoji 5 kriterijuma kojih se potrebno pridržavati pri svakom obroku. Obroci moraju sadržati:

1. Nemasne proteine
2. Ugljene hidrate sa niskim glikemijskim indeksom. (To su: orašasto voće, mahune, pirinač, slatki krompir, zob, mekinje, većina povrća (osim šargarepe, kukuruza, graška i crvenog povrća) i voće (SAMO – šljive, breskve, jabuke, narandže, kruške, grožđe, grejpfrut jer sadrže fruktozu). )
3. Vlakna za osećaj sitosti (voće, povrće, soja)
4. Zdrave masnoće
5. Dve litre vode ili čaja bez šećera koji pročišćavaju telo.

Svakodnevni trening u trajanju od 25 minuta

Na temelju svojeg višegodišnjeg iskustva Pasternak veruje kako je vežbanje češće u kraćem vremenskom roku efikasnije od provođenja sati u teretani ili na aerobicu dva ili tri puta nedeljno. Plan vežbanja sastoji se od pet minuta vežbi zagrejavanja kardio vežbama (na spravama ili bez njih), sledi deset minuta anaerobnih vežbi s tegovima, pet minuta trbušnjaka i zatim opuštanje uz pomoć kardio vežbi od pet minuta.

Pet dana za varanje u 5 nedeljauspesna dijeta

Nedelje se smatraju danom za varanje – tad možete jesti šta god želite sve dokle god tu hranu raspodelite u pet obroka. Odmaranje od dijete jednom u nedelji  može vas osnažiti, tvrdi Pasternak. On smatra kako se ne bismo trebali osećati kao da smo u zatvoru, osim toga on veruje i da kontrolisano varanje može pomoći postići zadani cilj brže i lakše.

5 ključeva mršavljenja

1. Metabolizam – brži metabolizam troši više kalorija, što znači manje masnoća
2. Vežbanje – još više podstičete trošenje masnoća i izgrađivanje mišića
3. Tačan broj kalorija – jedite obroke s odgovarajućom vrstom i količinom kalorija
4. Glihemijski indeks – hrana s niskim GI održava nivo šećera u krvi uravnoteženom
5. Odmor i oporavak – promoviše oporavak i bolji rad mišića, smanjuje izlučivanje kortizola (hormona stresa)

Primer dnevnih obroka:


Doručak

Corn flakes ili müsli bez šećera s barem 5 grama proteina (nemasni sir ili nemasna ćureća iil pileća salama) i 5 grama vlakana (voće ili povrće) po porciji. Umesto corn flakesa možete jesti i nemasni sveži sir ili nemasni jogurt s voćem i jednostavne ugljene hidrate po izboru. Želite li topli doručak odlučite se za omet od belanaca s povrćem i zobenu kašu kuvanu u mleku s voćem.
Ručak i večera

Supe i salate, nemasni proteini (piletina, ćuretina, riba), jednostavni ugljeni hidrati (pirinač, slatki krompir, povrće…), voće

Međuobroci


Maleni obroci (upola ili više manji) po principu 5 faktora – znači po želji nemasni proteini (nemasna ćureća ili pileća salama ili sveži nemasni sir), jednostavni ugljeni hidrati, vlakna (voće) i orašasto voće
Knjiga „Dijeta 5 faktora“ inače donosi detaljne recepte kako od ovih spomenutih namirnica napraviti ukusne i raznovrsne obroke u samo 5 minuta i još poneku tajnu kako smršaviti i tada zadržati željenu težinu. Ako je upalilo za brojne hollywoodske zvezde, zašto ne bi i za vas. Dovoljna preporuka je i da je Dijeta 5 faktora opasno ugrozila popularnost takozvane UN dijete.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka