Jogurt je ukusan, ali i vrlo zdrav

9. Jan. 2010.   //   Autor:   //   Lifestyle, Recepti, Zdravlje   //   No Comment

 

 

Koristi koje jogurt pruža našem telu brojne su i značajne


Jogurt se oduvek preporučaiao kao namirnica visoke zdrastvene i nutritivne vrednosti. Iako su ga mnogo godina ljudi konzumirali zbog njegovog dobrog i laganog okusa, koristi koje jogurt pruža našem telu su veoma brojne.


Jogurt može imati različite ukuse i konzistenciju, zavisno o proizvodnji, ali blagodati koje nam pruža iste su. Dobro je poznato da jogurt nastaje prirodnim procesom fermentacije mleka uz pomoć bakterija. Delovanjem bakterija dolazi do fermentacije pri čemu mlečni šećer (laktoza) prelazi u mlečnu kiselinu. Mlečna kiselina daje mleku slatko-kiseli ukus i kremastu konzistenciju i “pretvara” mleko u jogurt.


Zbog visokih nivoa kalcijuma, vitamina i minerala, jogurt se smatra veoma važnim u svakodnevnoj ishrani. Telu pruža energiju, pomaže očuvati i ojačati zube i kosti, i daje potporu prirodnim funkcijama srca. Ako sve ovo nije dovoljno da ga uvrstite u svoju ishranu, onda ove sledeće stvari sigurno hoće:

 

    • Pomaže pri mršavljenju

 

 


Zbog visoke nutricističke vrednosti, jogurt je odličan kao međuobrok ili celi obrok. Visoka nutricionistička vrednost, visoka doza kalcijuma i malo kalorija pomažu mršavljenju. Isto tako jogurt pomaže ubrzati proces sagorevanja masnoća, a uz sve to imaćete više energije. 

 

    • Pomaže probavi

 

 


Zato što su bakterije u jogurtu “dobre” bakterije, a zdravlje našeg želudca zavisi o zdravoj ravnoteži “dobrih” i “loših” vrsta bakterija, jogurt može pomoći uspostaviti ravnotežu u slučaju da je ona narušena. 

 

    • Pomaže očuvati prirodnu vaginalnu floru

 

 


Vaginu prirodno štiti njena flora, ali ona može biti poremećena zbog bolesti, uzimanja jakih lekova, stresa, preterane konzumacije alkohola i tako dalje, a tada se razvijaju  i problemi – upale i infekcije. Redovnom konzumacijom jogurta pomaže se obnoviti ili održati prirodna flora.

 

    • Pomaže u prevenciji raka

 

 


Zbog svog sastava jogurt može sprečiti razvoj enzima odgovornih za nastanak karcinoma debelog creva.

 

    • Pomaže osvežiti dah

 

 


Loš zadah je nešto sa čime se suočavamo zbog ostatka hrane koji je razgrađuju u našim ustima. Jogurt može pomoći smanjiti nivoe sulfita odgovorne za loš zadah.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka