9 načina da se rešite simptoma PMS-a

21. Dec. 2009.   //   Autor:   //   Menstruacija, Zdravlje   //   No Comment

 

 PMS

Nemojte dozvoliti da bolovi i promene raspoloženja vladaju vama onih dana u mesecu

Otprilike 80 posto žena svakog meseca muku muči sa raznim simptomima PMS-a. Sretne su one koje imaju blage simptome, ali šta ako imate menstrualne grčeve koji toliko bole da ne možete normalno funkcionisati, ako natičete kao balon ili imate promene raspoloženja zbog čega su vas ukućani proglasili potpuno neuračunljivom? Bez obzira je li PMS za vas blaga tegoba ili veliko mesečno mučenje, evo kako ponovo možete preuzeti kontrolu nad vlastitim životom.

Ako imate lagane PMS tegobe

  • Izbegavajte slanu hranu

Vaše telo pothranjuje natrijum kako bi, u slučaju da se jajna ćelija oplodi, fetus imao sve potrebne tečnosti i elektrolite. Kako biste izbegli naticanje, izbegavajte slanu hranu nekoliko dana pre nego što obično počnete naticati.

  • Bacite se na strunjaču

Istraživanja su dokazala kako redovno vežbanje joge može uzrokovati značajno ublažavanje ili čak rešavanje psiholoških i fizičkih simptoma PMS-a. Vežbanje, opuštanje i kontrola stresa pomažu sa simptomima PMS-a, a joga  svo troje sadrži u sebi. 

  • Pametno jedite

Isto hormoni koji uzrokuju  predmenstrualne i menstrualne grčeve uzrokuju i kontrakcije pauza creva što može rezultovati dijareju. Rešite problem unošenjem hrane bogate vlaknima – kao što su lisnato povrće, banane i zob. Osim toga, od vlakana ćete se osećati sitijima što može pomoći i sa povećanim apetitom u tim danima.

Ako ste umereno nesretni

  • Kombinujte mlečne proizvode i vitamin D

Istraživanje sa Univerziteta Columbia ustanovilo je da 600 miligrama kalcijuma (što je jednako kombinaciji čaše mleka i šolje jogurta) dva puta dnevno upola smanjilo predmenstrualni umor, želju za hranom i depresiju. Stručnjaci tvrde da je kalcijum najbolje dobiti iz mlečnih proizvoda, ali ako ne podnosite laktozu pijte dva puta dnevno 500 miligrama kalcijuma u kombinaciji sa 800 do 1000 IU vitamina D.

  • Kupajte se

Ako izbegavanje slane hrane nije dovoljno da ne natičete pre menstruacije, pokušajte sa plivanjem. Pritisak vode pomaže rešavanju viška tečnosti u telu, pokreće rad limfe i cirkulaciju. Nemate pristup bazenu? I kupanje u kadi može imati sličan efekt.

  • Dodajte malo začina

Malo začina može ukrotiti mesečnu “zver” povećanjem nivoa serotonina. Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da su žene koje su uzimale 15 miligrama ekstrakta šafrana svakog jutra i večeri bile manje umorne, depresivne i živčane. Šafran, čini se, pomaže povećanju nivoa serotonina, čije ćelije u telu drastično opadaju pre menstruacije.  

Ako u “onim danima” postanete pravi psiho

  • Pitajte za lekove

Uzimanje blagih antidepresiva (u dogovoru s doktorom) u danima pre menstruacije može vam pomoći održati normalno raspoloženje. Možete ih početi uzimati četrnaesti dan nakon menstruacije kada se obično dešava ovulacija i sve dok vam ne počne ciklus. Imaćete i manje nuspojava nego što biste ih imali da uzimate kontracepcijske pilule.

  • Protiv grčeva i migrene

Menstrualne migrene znaju biti puno intenzivnije od onih u običnim danima meseca. Sa ginekologom se savetujte kako bi vam preporučio jake tablete protiv bolova (koje ćete koristiti samo za vreme PMS-a), namenjene baš za migrenu ili bolove.

  • Promenite kontracepciju

U dogovoru sa doktorom dogovorite promenu kontracepcijske tablete. Možete pokušati s pilulama Yaz kod kojih je količina estrogena smanjena s 0,03 na 0,02 mg, što je i najniža doza koja garantuje kontraceptivni učinak. Progesteronski deo pilule je gestagen drospirenon koji podstiče izlučivanje prekomerne tečnosti iz tela, pa ima pozitivan učinak na nestajanje akni i masne kože.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka