Održavanje pribora za šminkanje

15. Feb. 2010.   //   Autor:   //   Kozmetika, Nega tela   //   No Comment

 

 

 

Pravilno održavanje i čišćenje kozmetičkog pribora će vam uštedeti vreme i novac i sačuvati kožu lica

 

Kako bi vam pribor za šminkanje i lepotu što duže trajao, bitno je da ga redovno čistite i održavate. Čist pribor važan je i za higijenu i negu vašeg lica. Od raznog pribora, verovatno najčešće koristite četkice za nanošenje šminke, što znači da biste se o njima trebali dobro brinuti. Možda vi svoje četkice samo ispirete u vodi ili ih brišete papirnatom maramicom dok ne uklonite sve tragove senke ili pudera, a možda sa njima jednostavno ne radite ništa sve dok ih ne zamenite novima. Kad ne čistite redovno četkice za šminku već ih i dalje koristite, postoji rizik da će vam na koži izbiti bubuljice i akne.

Naime, na prljavim se četkicama skupljaju bakterije i kada se pomešaju s uljima iz šminke i prljavštinom sa  površine lica, to može predstavljati opasnost za vaš ten. Iz tog istog razloga, najbolje je izbegavati zajedničko korištenje ili korištenje tuđih četkica za šminku. Korištenje prljavih četkica može uticati i na boje šminke koje nanosite – one mogu izgledati tamnije ili vući na narandžastu zbog oksidacije i mešanja sa masnoćama sa lica ili prašinom.

Koji je najbolji način za čišćenje kozmetičkih četkica?

 


Važno je razlikovati sintetičke četkice od prirodnih. Sintetičke četkice su napravljene od različitih vrsta sintetičkih vlakana (poput najlona), dok su prirodne četkice izrađene od različitih životinjskih dlaka, uključujući konjske i kozje dlake. Da biste pravilno očistili obe vrste možete kupiti kvalitetno sredstvo za čišćenje pribora za šminkanje (možete ga naći u boljim prodavnicama sa šminkom). Ovo je idealan proizvod za čišćenje  prirodnih i sintetičkih kozmetičkih četkica,  jer neće samo ukloniti nečistoću, šminku i bakterije, već takođe dezinficira i neguje dlake na četkici.  
Četkice za šminku možete očisiti i na drugi način, bez trošenja novca. Dovoljno je  da pomešate blagi šampon sa mlakom vodom.

Umočite dlačice u vodu i protresite ih napred-nazad dok se ne napravi pena. Nakon toga isperite mlakom vodom da uklonite tragove šampona. Zatim nežno stisnite dlake kako biste uklonili višak vode pa peškirom osušite. Kad su vaše četkice temeljito očišćene, isprane i osušene, položite ih na vrh stola ili police tako da dlake vise preko ugla,  sve dok se u potpunosti ne osuše. Kistovi za nanošenje ruža trebaju dodatnu negu zbog masnoća u ruževima, što ih može učiniti lepljivima i teškim za uklanjanje. Operite ih s blagim sredstvom za uklanjanje masnoća, pa uzmite vremena i temeljno očistite ruž sa dlačica na kistu.


Naravno četkice za šminku nisu jedini pribor za lepotu koji treba  redovno čistiti. Brzi način za čišćenje kozmetičkog  pribora  kao što su uvijači trepavica, pribor za negu noktiju i ostalih predmeta izrađenih od čelika ili nekog drugog metala jeste da lopticu vate potopite u  alkohol i nežno s njom obrišete površinu i ostavite da se osuši.
Pet minuta nedeljno i malo vode sa šamponom dovoljno je da vaše kozmetičke četkice budu čiste i da puno duže traju, a koža će vam biti zahvalna.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka