Kako sprečiti znojenje ?

28. Jun. 2010.   //   Autor:   //   Lifestyle, Nega tela, Zdravlje   //   No Comment

Leto je godišnje doba u kom se tokom dana preznojimo milion puta. I to je normalno jer su temperature previsoke. Ali nije normalno da se neki (koji nisu bolesni) toliko strašno osećaju na znoj (čitaj SMRDE) da je to prosto neizdrživo. E, pa, ovaj tekst posvećujemo njima. Nadamo se da će shvatiti poentu! Jer, pobogu, kupanje je svima dostupno, zahteva minimum vremena i skoro da ne košta ništa!

Da li znoj smrdi

Znojne žlezde u organizmu deluju kao prirodni klima-uređaj, a znojenjem se oslobađa višak toplote, štetnih materija i toksina. Znoj sam po sebi nema nikakav miris, ali ako dođe u kontakt sa bakterijama na površini kože ili odeće, nastaje neprijatan miris. Zato je važno da redovno održavate ličnu higijenu, pazite na ishranu i da u toku dana u organizam unesete dovoljno tečnosti.

Dezodorans ili antiperspirant

Postoje dve vrste sredstava protiv znojenja, dezodoransi i antiperspiranti. Dezodoransi zapravo ne sprečavaju znojenje, već samo prekrivaju neprijatan miris znoja ostavljajući prijatan mirisni trag, dok antiperspiranti štite i od znojenja i od neprijatnog telesnog mirisa koji se usled njega razvija. I jedne i druge nanosite samo nakon tuširanja, na čist pazuh, jer ćete u suprotnom postići kontraefekat – pojačaćete znojenje, a miris će biti još gori.

 

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka