Sve što o kilogramima niste znali

4. Jun. 2010.   //   Autor:   //   Celulit, Dijete, Kalorije, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

 

Informišite se i rešite problem.

Bolesti srca i krvnih sudova danas su glavni uzrok smrtnosti u svetu, a tome sigurno pridonosi i višak kilograma – jedan od vodećih zdravstvenih problema današnjice.

Genetika je bitna


Kada su ga naučnici prvo otkrili kod miševa, nazvali su ga jednostavno genom debljine. Godinama kasnije, kada su proučavali ljudski genom kako bi pronašli razloge povećane osetljivosti na tip 2 dijabetes, gen debljine i tu se pojavio. Čini se kako ljudi sa dve kopije ovog gena imaju 40% veće šanse da razviju dijabetes i 60 veće šanse da budu pretili. Oni koji su imali samo jednu kopiju gena, takođe su imali problema sa kilogramima. Naučnici pretpostavljaju kako postoji više vrsta gena debljine, a svaki pridonose povećanju težine. To čini razliku kada se uzme u obzir zašto neki lakše, a drugi teže mršave. Naime, 16% populacije poseduje dve kopije gena, dok polovina ima samo jednu.

Stres stimulira debljanje


Naime, stresne situacije podstiču potrebu za hranom bogatom ugljenim hidratima i šećerima, jer ona smiruje hormone stresa. Hormoni stresa takođe pomažu skladištenje masnih naslaga. Kod naših preistorijskih predaka ovo je bilo od ključne važnosti, jer je ekstra energija bila potrebna kako bi se opstalo. Danas stresne situacije ne stimulišu aktivnost, i kilogrami se lako nakupljaju.

Spavajte više, mršavite više

 

Što bolje spavate, imaćete veći osećaj punine, i spontano ćete gubiti na težini. Naime, istraživači sa Univerziteta Chicago dokazali su da nedostatak sna remeti balans hormona, smanjujući nivo hormona leptina (koji pomaže da se osećate sito), i povećanje hormona grelina (koji povećava glad). Kao rezultat toga, smatramo da smo gladniji nego što zaista jesmo i bacamo se na konzumaciju hrane. U stvari, san može biti najjeftiniji i najlakši način borbe protiv viška kilograma.

Antioksidansi pomažu pri gubljenju kilograma


Slobodni radikali odgovorni su ne samo za ubrzano starenje nego i za debljanje. Naime, ove oksidirajuće molekule oštećuju ćelije koje nam govore da smo siti. Slobodne radikale ne možemo izbeći jer ih unosimo hranom, ali oni su posebno brojni u namirnicama bogatim šećerima i mastima. Najbolji način prevencije? Izbegavajte brzu hranu i počnite konzumirati onu bogatu antioksidansima poput voća i povrća.

Možete biti debeli i zdravi

 

Sve više naučne literature sugeriše kako veličina nije toliko bitna kada je reč o zdravlju. Nedavna studija ispitala je 5440 Amerikanaca i otkrila kako 51% njih ima višak kilograma, a skoro 32% debljih osoba imalo je normalan holesterol, šećer u krvi, krvni pritisak i ostale indikatore dobrog zdravlja. Američko ministarstvo zdravstva potvrdilo je ono što lečnici napominju: trebate 30 minuta umerene fizičke aktivnosti pet dana nedeljno da održite zdravlje. I ne morate biti zavisnik od teretani jer obična šetnja isto je efektivna. To znači da umesto lifta koristite stepenice, siđete sa tramvaja jednu stanicu ranije, parkirate automobil nekoliko blokova dalje i šanse da budete zdravi prilično su izgledne.

 

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka