Pirsing je opasan modni detalj

26. Oct. 2010.   //   Autor:   //   Nakit, Nega tela, Tetovaže, Trendovi, Zdravlje   //   No Comment

Vaše dete je odlučilo da se istetovira ili probuši pupak? U panici ste jer ste svesni opasnosti o kojima oni i ne razmišljaju. Ne vičite, razgovarajte smireno i ako baš ne uspete da ga odgovorite od ideje ulepšavanja, poslušajte savete dermatologa koji će vas bolje upoznati sa ovom temom.

 

– Sa medicinskog stanovišta nije preporučljivo da bilo ko radi tetovaže ili pirsinge – smatra dermatolog dr Svetlana Đurišić i dodaje:

– Osobe koje se bave ovim procedurama, takozvani tatu i pirsing umetnici, i sami često savetuju da vreme između želje i sprovođenja tretmana bude bar godinu dana. To je dovoljan period da se proceni da li je osoba zaista spremna da dugi niz godina nosi tetovažu ili pirsing – objašnjava doktorka.

Tetovaže i pirsing često izazivaju razne infekcije. Koža nakon tetoviranja brže zarasta, ukoliko je u redu – već nakon deset dana, dok je posle pirsinga proces zarastanja duži. Rana zarasta za nekoliko meseci. Međutim, oba postupka nose i određene rizike.

Neželjene posledice tetoviranja

– Najčešći neželjeni efekat jesu alergija na boju, stvaranje granuloma, stvaranje keloida, bakterijske ili virusne infekcije, a sve to može prouzrokovati veoma obzbiljna oboljenja kože – poručuje doktorka Đurišić i dodaje:

– Ako se osoba odluči za ove procedure trebalo bi da se raspita o načinu sterilizacije igala ili mogućnosti korišćenja igala za jednokratnu upotrebu. Takođe, nakon tretmana, treba da vodi računa o tome da se na adekvatan način neguje tretirano mesto, da ne bi došlo do infekcije.

Ovo su samo neke od komplikacija koje donosi tetovaža:
1. Stafilokoka ili neka druga bakterijska infekcija kože
2. Infekcije koje se prenose iglom – krvlju (npr. hepatitis)
3. Alergijske reakcije različitog intenziteta, uglavnom zbog pogrešnih sredstava za dezinfekciju
4. Rizik od karcinoma je uvećan ako se tetovira mesto na kom se nalazi mladež
5. Metalni pigmenti koji se koriste u pravljenu nekih boja za tetoviranje onemogućavaju snimanje magnetnom rezonancom.

Neželjene posledice pirsinga:

Među najopasnije rizike pirsinga spadaju: alergijska reakcija, trovanje krvi, zgrušavanje krvi, oštećenje živaca, paraliza i trovanje. Najviše komplikacija se javlja kod pirsinga jezika koji, potvrdili su britanski naučnici, uništava i usnu duplju, odnosno zube i desni.

Osim antiseptika i sredstava za čišćenje, alergijsku reakciju kože može da izazove ukras koji se postavi. Treba da se izbegavaju ukrasi koji sadrže nikal i egzotično drvo, a nakit od titana, teflona ili zlata retko izazivaju reakciju. Alergijska reakcija se javlja brzo, prvo kao crvenilo i otok. Ako se to dogodi, neophodno je da se ukras izvadi da bi se izbeglo širenje alergije.

Takođe je važno da znate, i da to prenesete detetu, da pirsing na obrvi onemogućava dalji rast dlačica, jer se folikul dlake oštetio zbog tretmana. Dakle, „rupa“ na obrvi će ostati i kada se skine nakit.

Zajedno u salon

Ako niste uspeli da dete odgovorite od ideje, onda bar idite s njim i budite uz njega tokom tetmana. Vodite računa o sledećim stvarima:
1. Dete ne sme da uzima nikakve lekove (posebno ne aspirin) pre tretmana.
2. Ako je dete bolesno, odložite ukrašavanje dok ne ozdravi.
3.Proverite da li su igle i nakit sterilni.
4. Obratite pažnju na to da li je osoba koja će raditi tretman prethodno oprala ruke i stavila sterilne rukavice.

Tetovaža se teško skida

– Nije redak slučaj da tinejdžeri istetoviraju sliku svoje omiljene muzičke grupe, a da i ne pomisle na činjenicu da će za nekoliko godina potpuno promeniti način razmišljanja – smatra Svetlana i dodaje:

– Čak i da ne promene, svakako neće želeti da sa četrdeset godina imaju tetovažu “Tokio hotela” preko celih leđa, ili nešto slično. Morate da znate da je tetovaže veoma teško ukloniti. Medicina jeste napredovala, ali uklanjanje tetovaže nije jednostavan proces. Kombinuju se laseri, abrazija kože ili manje operacije. Ožiljak od pirsinga može biti vrlo diskretan, ali ako je nakit bio težak, ostaje višak kože. Takav višak kože može da bude uklonjen samo hirurškim putem.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka