Kako odabrati četku za kosu?

15. Feb. 2012.   //   Autor:   //   Kosa, Nega kose   //   No Comment

Najbolje je da za početak nabavite nekoliko različitih modela kako biste vremenom utvrdili šta odgovara vašoj kosi. Dlačice mogu da budu prirodne, sintetičke ili mešavina

DOBRO odabrana četka pomaže vam da lakše postignete željeni oblik frizure, a ako je i kvalitetna, može da traje godinama. Najbolje je da za početak nabavite nekoliko različitih modela kako biste vremenom utvrdili šta odgovara vašoj kosi.

Dlačice mogu da budu prirodne, sintetičke ili mešavina prirodnih i sintetičkih. Veprova dlaka se najčešće koristi za izradu četki jer je veoma nežna prema kosi, pa se često kombinuje sa najlonom da bi bila čvršća.

Takođe, prirodna dlaka vrši bolju resorpciju sebuma, koji deluje kao prirodni regenerator za kosu. Što su dlake mekše, kosa zadržava prirodniji oblik. Četke sa metalnim zupcima trebalo bi da izbegavate jer kidaju kosu.

Hair-Brush-BK705-

Velika pljosnata četka

Odlična je za ispravljanje kose i feniranje na ravno, a preporučuje se za dugu i gustu kosu. Zahvata veću površinu, pa je praktična za brzo feniranje.

Velika okrugla četka

Frizeri je najčešće koriste, služi za ispravljanje duge kose i ravno feniranje. Četke se razlikuju po zupcima ili dlaci, ali i po tome da li su okviri od metala, drveta ili keramike. Važan faktor je i gustina iglica, kad su gušće kosa manje prianja uz četku. Ako ne želite da vam krajevi budu uvijeni posle feniranja, odaberite četku gde ovakvog dodira nema, odnosno onu sa gustim zupcima jer kosa nema kontakt sa podlogom. Ako dlaka dodiruje zagrejani metalni deo, uviće se na krajevima.

Manje okrugle četke

Idealne su za bob frizure i kosu srednje dužine a koriste se za uvijanje i stilizovanje kose, dodavanje volumena, feniranje šiški… Za razliku od velikih četki koje ispravljaju kosu i daju joj glatkoću, male četke daju punoću frizuri.

Dupla pljosnata četka

Ako niste baš vični feniranju, ova četka je možda idealan izbor. Efikasno smiruje kosu i ispravlja dlaku.

Četke sa rupicama

Četke sa rupicama omogućavaju dobru cirkulaciju vazduha pa se vreme sušenja i feniranja skraćuje. Često se prave od aluminijuma koji se zagreva i time utiče na brže sušenje i oblikovanje kose.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka