Mesečeva dijeta

23. Jul. 2013.   //   Autor:   //   Dijete   //   No Comment

Mesečeva dijeta spada u najpopularnije i najpoznatije dijete na našim prostorima.Mnogi tvrde da je pored mršavljenja ova dijeta takodje dobra i za detoksifikaciju organizma.
meseceva dijeta
Mesečeva dijeta se zasniva na teoriji da gravitacija ima uticaj kako na vodene površine na zemlji tako i na tečnosti u ljudskom organizmu.Kako je najveći procenat ljudskog tela sačinjen od vode uticaj bi po ovoj teoriji morao biti velik. Najveći efekat gravitacija ima kad mesec dostigne punu fazu i novu fazu.U tom periodu treba da se sprovodi mesečeva dijeta koja je ustvari neka vrsta posta.

Za vreme ove dijete sme da se konzumira isključivo tečnost.A najmanja količina koju je potrebno uneti u organizam je 2 litra.
Najbolje je da se pije samo voda ali možete piti i sveže cedjene vćne sokove kao i čajeve i to i jedne i druge bez dodavanja šećera.

Po iskustvima kod mnogih se već krajem dana javlja snažan napad osećaja gladi,a preporuka zagovornika ove dijete je da se tada pije što više vode,cedjenih sokova ili čaja.
Alkohol,gazirani sokovi i voćni sokovi iz tetrapaka kojima je dodat šećer nisu dozvoljeni.

Po mnogima mesečeva dijeta, tj. jednodnevni post prema mesečevim menama, daje jako dobre rezultate, pa se postiže smanjenje kilaže do 3 kg za ovako kratko vreme.
Ova dijeta medjutim po svim nutricionistima zapravo nimalo ne pomaže osobama koje žele da se trajno oslobode viška kilograma.Činjenica je da količina teesnih tečnosti varira zavisno od doba dana pa i kad nismo na dijeti u nekim danima možemo videti na vagi i do 2 kilograma manje.Ako sprovedemo jednodnevni post sa konzumiranjem samo tečnosti kao tokom mesečeve dijete postići ćemo iste rezultate bez obzira da li obraćamo pažnju na mesečeve mene ili ne jer prema svim naučnim dokazima faze meseca nemaju uticaj na ljudsko telo na način kako se u dijeti tvrdi.

Na razočarenje mnogih već za dan-dva vaga će pokazati istu težinu kao i pre dijete jer tolike efekte može da ima jednodnevni post.Pa je lako zaključiti da je ova dijeta koja kruži godinama po raznim časopisima i sajtovima samo obmana.
Postoji i ozbiljnija verzija ove dijete koja nudi sedmodnevnu verziju čiji se početak vezuje za faze meseca ali sa dijetalnim jelovniko i sa samo jednim i to prvim danom posta.Naravno i ovde je još manje verovatno da će mesečeve mene i gravitacija izazvati mršavljenje,već do njega dolazi smanjenjem broja kalorija.Ako se ovome doda i fizička aktivnost rezultati će biti bolji.
Ali ovo je uspešna formula kod mnogih dijeta za mršavljenje pa nema razloga da se bilo šta u vezi sa mršavljenjem vezuje za mesečeve mene.

O autoru :

Srodni tekstovi