Atkinsova mesna dijeta

19. Jul. 2013.   //   Autor:   //   Dijete   //   No Comment

Atkinsova ili mesna dijeta se sastoji od četiri faze.Tokom dijete ćete konzumirati 3 veća obroka ili 4-5 manjih.Trudićete se da ne napravite pauzu izmedju obroka dužu od 6 sati.Konzumiraćete kombinaciju zdravih masti i proteina izbegavajući ugljene hidrate…
atkinsova mesna dijeta
Sama ideja dijete koju je promovisao dr.Atkis je da se bez ograničavanja unosa hrane dakle bez smanjivanja porcija ali uz eliminaciju ugljenih hidrata postigne mršavljenje.Ovo je moguće, i u praksi je potvrdjeno, jer kada organizam ostane bez ugljenih hidrata od kojih dobija glukozu svoje osnovno gorivo on mora da predje na alternativni izvor energije a to su rezerve sala.Tako unoseći količinski hranu bez ograničenja možemo da mršavimo jer izborom namirnica obezbeđujemo da one ne mogu da se pretvore u glukozu.Dijeta je poznata još i pod nazivom mesna dijeta jer u prvoj fazi kada je neophodno u potpunosti izbeći ugljene hidrate jedemo samo meso i poneko jaje.

U drugoj fazi koja počinje kada se približimo ciljanoj težini može da se poveća dnevni unos ugljenih hidrata na 5 grama svake nedelje.Što omogućava korišćenje samo salate od povrća ili mlečnih proizvoda poput sira ili pavlake.

Treća faza počinje kada postignete željenu težinu tada treba da pronadjete svoj kritičan nivo ugljenih hidrata dodajući 5 grama ugljenih hidrata nedeljno sve dok ne prestane gubljenje težine. Kada prestanete gubljenje težine, znači da je postignut vaš kritičan nivo ugljenih hidrata. Ostanite na tom broju i stabilno ćete održavati težinu.

Faza 1 atkinsove mesne dijete

U prvoj fazi možete da jedete kombinacije masti i proteina od mesa živine, riba, školjki, jaja i ponajviše crveno meso. Takođe možete konzumirati prirodne masti, uključujući puter, majonez, maslinovo ulje, suncokretovo i biljna ulja.

Morate da izbegnete voće, hleb, testenine, žitarice, zrnasto povrće, kao i mlečne proizvode.Takođe morate da izbegnete i pića koja spadaju u grupu zaslađenih.Ostanite daleko od kafe, čaja i bezalkoholnih pića koja sadrže kofein.

Faza 2 atkinsove dijete
U drugoj fazi Atkinsove mesne dijete ćete moći da dodate više ugljenih hidrata u ishranu. Možete dodati više ovih ugljenih hidrata svake nedelje po ovom redosledu: salate, sveži sirevi, semenke i koštunjavo voce, vino, mahunarke, voće, zrnasto povrće.

Faza 3
Kada ste u fazi tri od Atkinsove dijete vi ćete ustanoviti vaškritičan nivo ugljenih hidrata i.Ova faza će biti priprema za životne promene.
Takođe možete konzumirati neko skrobno povrce u malim količinama.Jednom nedeljno možete uživati parčetu pice ili pečenom krompiru i čak integralnom hlebu.

Faza 4
Četvrta i poslednja faza je vaša nova ishrana i način života.Tokom ove faze imate na umu da je šećer zabranjen zauvek, a treba da ograničite unos kofeina i alkohola.

Atkinsova mesna dijeta je dobara za nekoga ko treba dosta da smrša, i ima visok nivo šećera u krvi. Zapamtite ova dijeta je način da promenite svoje loše navike u ishrani ali i da se odreknete zauvek belog hleba,peciva i testenina. Baš kao i bilo koja druga dijeta i ova će biti efikasnija ako se vežba najmanje 30 minuta dnevno u većini dana u nedelji.

O autoru :

Srodni tekstovi