Da li vam odgovara dijeta koju držite ?

22. Apr. 2012.   //   Autor:   //   Dijete, Kalorije, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

Kako da u mnoštvu dijeta za mršavljenje pronađete onu koja daje rezultate, a nije suviše restriktivna da bi narušila zdravlje.

 

Sledeći put kad odlučite da držite dijetu, prvo analizirajte preporučeni režim ishrane. Odgovorite na sledećih pet pitanja i nakon toga donesite zaključak da li će vam dijeta odgovarati i da li je vredi probati:

dietgirlDa li dijeta sadrži sve grupe namirnica?

Ako dijeta koju želite da držite isključuje neku od grupa namirnica npr. žitarice, voće, povrće ili mlečne proizvode u opasnosti ste da vam počnu da nedostaju neki važni vitamini ili minerali.
Takođe, ako hrana koju unosite nije raznolika, velika je verovatnoća da takvu dijetu nećete moći da držite duži period. Zapamtite da promene u ishrani koje unesete da bi ste izgubili višak kilograma, slične su onima koje treba da zadržite kako bi ste sačuvali teško stečenu vitkost.

Da li je dijeta suviše restriktivna po pitanju unošenja kalorija?

Nutricionisti smatraju da je ženama potrebno makar 1.900 kalorija kako ne bi narušile zdravlje, dok je muškarcima neophodno 2,500 kalorija dnevno.
Čak i sa ovim brojem kalorija je teško da se postigne zastupljenost svih hranjivih materija potrebnih organizmu. Unošenje 2.000 kalorija dnevno je bezbedna dijeta za bilo koga.

Da li dijeta uključuje vašu omiljenu hranu

Teško je biti dosledan tokom dijete koja potpuno isključuje slatkiše, recimo, tokom praznika i proslava.
Ako dijeta koju planirate da držite ne uključuje hranu koju najviše volite, velika je verovatnoća da nećete uspeti da ispoštujete takav režim ishrane.

Da li se preporučuje i da vežbate tokom dijete?

Istraživači naglašavaju da je veoma važna fizička aktivnost tj. vežbe kako za gubljenje viška kilograma tako i za održavanje stečene vitkosti.

Da li izabrana dijeta može da se uključi u vaš životni stil i budžet kojim raspolažete?


Dobro proučite dijetu koju želite da sledite. Mnogi programi za mršavljenje zahtevaju da kupite specijalne preparate ili hranu, što možete da sledite samo par meseci. Neke dijete zahtevaju specifične namirnice koje mogu da budu veoma skupe.

Kilogram nedeljno je prava mera

Držite dijete kojima se postepeno ‘skida’ višak kilograma. Sasvim je dovoljno da oslabite jedan kilogram nedeljno, ponekad i mesečno.
Ljudima kojima je neophodno da brže izgube višak kilograma, preporučuje se budu pod lekarskom kontrolom.
Budite rezervisani prema dijetama koje vam obećavaju brze rezultate i koje na zahtevaju promene u načinu ishrane i nivou fizičke aktivnosti.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka