Mučnina odakle i zašto?

21. Jul. 2013.   //   Autor:   //   Zdravlje   //   No Comment

Šta znači kada neko kaže da mu je muka?
I zašto mu je muka? Mučnina ne može da bude dijagnoza određenih smetnji opšteg stanja. Njeno poreklo svaki put mora
da se istražuje. Odakle i zašto?

mucnina
Na prvom mestu, poremećaji koji mogu da izazovu mučninu, najčešće su uzrokovani jednim od svakodnevno mogućih faktora
ako ga pacijent otkrije sam, sve će mu biti jasno. To znači: masno i teško meso, suviše alkohola, mnogo pušenja, premalo sna. Takođe i nedostatak kiseonika u zagušljivim prostorijama može da bude uzrok mučnine.
Zatim: glad i radikalna dijeta ili vrućina. U svakom od ovih slučajeva, kao prva mera intervencije savetuje se: dug i dobar san, mnogo šetnje na svežem vazduhu, izbegavanje masne i teške hrane. Na neko vreme treba zaborviti alkohol i cigarete.

Međutim, to najbolje znaju psiholozi i neurolozi, mučninu mogu da izazovu l psihički problemi. Najodgovorniji su stres i strah.Ako se radi o prolaznom stanju, proći će i mučnina. Ako, zbog psihičkih opterećenja koja potraju duže, dođe do trajnije pojave mučnine, biće potrebno potražiti pomoć psihoterapeuta. U lakšim slučajevima, od pomoći mogu da budu razgovori sa prijateljima i čaj za umirenje. A u teškim se primenjuju lekovi.

I razna trovanja takođe mogu da budu uzrok mučnine, uz koju se nadovezuje poraćanje i loše opšte stanje pacijenata.
Uzroci: pokvarena hrana, infekcija salmoneom ili udisanje otrovnih isparenja. U svim tim slučajevima potrebno je potražiti savet lekara.

Mučninu mogu da izazovu i određeni lekovi. Zbog toga je kod svake primene novog leka potrebno prethodno razgovarati sa
lekarom, i još nešto: važno je da pročitate uputstvo za korišćenje leka koje se nalazi u pakovanju, kako biste se informisali o mogućim neželjenim dejstvima. To se naročito odnosi na antireumatike, kardiološke preparate i lekove protiv bolova.

Mučnina kao početni simptom može da se javi uz simptom temperature i kod celog niza obolenja: niskog krvnog pritiska, bolesti želuca, žuči ili jetre, crevnih obojenja, zapaljenjskih procesa u trbušnoj šupljini, ali i kod migrene. U svim tim slučajevima može da pomogne jedino lekar.

O autoru :