Šta su to hemoroidi?

11. Jan. 2014.   //   Autor:   //   Zdravlje   //   No Comment

Prošireni krvni sudovi oko i unutar anusa nazivaju se šuljevi ili hemoroidi. Nastaju ispod šantova koji spajaju arterije i hemoroidalne vene. Kod zdravih osoba ovi šantovi su zatvoreni, dok su kod oboljelih otvoreni, krv iz arterija stvara pritisak na hemoroidalne vene, one se šire i nastaju hemoroidalni čvorovi.

Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Hemoroidi se dijele na spoljašnje i unutrašnje, zavisno od položaja. Unutrašnji hemoroidi se nalaze u unutrašnjosti rektuma, a spoljašnji na površini analnog otvora. Manifestuju sehow-to-cure-hemorrhoids-fast-hemorrhoids-saviour-help peckanjem, svrabom, bolom, prolapsom ili krvarenjem. Prilikom krvarenja spoljašnjih hemoroida krv je sveža i najčešće nije pomješana sa stolicom već se nalazi na njenoj površini, dok je pri krvarenju unurtašnjih hemoroida nešto tamnije crvene boje i sjedinjena sa stolicom. Pacijenti krvarenje najčešće uoče na toalet papiru. Unitrašnji hemoroidi u trećoj i četvrtoj fazi bolesti su prolabirani, odnosno ispali van analnog kanala i prouzrokuju jak, oštar bol prilikom defekacije. Hemoroidi, i unutrašnji i spoljašnji ometju ljude u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Zašto nastaju hemoroidi?

Hemoroidi nastaju usled naprezanja pri pražnjenju debelog creva, hroničnog zatvora, proliva, dugotrajnog sedenja, analnih infekcija, starenja. Genetski faktori takođe doprinose nastanku hemoroida. Uspravan položaj čovjeka, veliki višak kilograma i trudnoća dovode do stvaranja velikog pritiska na vene rektalnog područja što rezultuje nastankom hemoroida. Hormonske promjene u trudnoći, naročito pojačano lučenje hormona progesterona dovode do slabljenja zidova krvnih sudova pa usled pritiska ploda na vene vrlo lako dolazi do njihovog širenja i nastanka hemoroidalnih čvorova. Nepravilna ishrana je jedan od glavnih krivaca za nastanak hemoroida.

Kako se liječe hemoroidi?

Vrlo je važno da se hemoroidi liječe na vrijeme. Dok su još u početnom stadijumu, u prvoj, eventualno u drugoj fazi bolesti hemoroidi se mogu liječiti metodama koje ne uključuju operaciju  kao što su konzervativna terapija i tretiranje sklerozantnim sredstvom. Kada hemoroidi uđu u treću i četvrtu fazu bolesti operacija je jedini način liječenja.

U primeni su operacija hemoroida klasičnom metodom i THD metoda operacije hemoroida. THD operativna procedura je jedina metoda kojom se hemoroidi mogu trajno izliječiti bez komplikacija i ponovnog vraćanja hemoroida. Oporavak nakon operacije THD metodom traje samo jedan dan. Jedini grad na Balkanu gde se izvodi operacija ovom metodom je Beograd.

O autoru :