Behčetov sindrom

6. Nov. 2011.   //   Autor:   //   Bolest, Zdravlje   //   No Comment

Behčetov sindrom je zapaljenjsko oboljenje multisistemskog porekla sa trias simptomom: aftozni stomatitis, iritis, genitalna ulceracija koji su recidivirajući.U kasnoj fazi se javlja i artritis,vaskulitis, poremećaj CNS-a, gastrointestinalni i bubrežni poremećaji.Smatra se kao idiopatska bolest.
Klinička slika:
-Ranice u ustima (afte): uvek su prisutne, ove promene na sluzokoži, to je uglavnom znak za ovu vrstu bolesti.Ranice su manjeg, većeg dimenzija i bolne su.
-Promene na koži: uglavnom se javljaju posle puberteta kao akne ili slične bubuljicama, zatim crveni eritem-eritema nodosum, bolne su sa čvornatim promenama.
-Promene na očima: je najozbiljniji znak bolesti, zahvata oba oka sa upalom irisa, konjuktivitis, upala krvnih sudova u retini, ulceracije kornee.Kasnije postaje prednji i zadnji uveitis, uvek sa pogoršanjem vida i do postepenog gubitka vida.
-Ranice na polnim organima: slične su promene kao u usnoj šupljini samo za razliku bezbolne su.Kod muškaraca se ranice nalaze na mošnicama, a kod žena na spoljnim genitalnim organima.
-Promene na zglobovima: artritis obično su zahvaćeni od jedne do četiri vrste zgloba ručni zglob, laktovi, skočni zglob, koleno.Izlečenje može biti trajno.
-Promene na krvnim sudovima: obično su zahvaćeni veliki krvni sudovi, vene što dovode do pojave otoka.
-Neurološke promene: su retke nekad sa epileptičnim napadom ili psihijatrijskim poremećajima, povećan pritisak u lobanji sa čestim glavoboljama.
-Želudačno-crevne promene: nekad ranice nastaju i u crevima.
Dijagnoza: se postavlja na osnovu kliničke slike prema vidljive ulceracije kao oralna, genitalna, očna lezija, kožne promene.
Lečenje: efikasnog leka nema.Primena lečenja organa koji su oboleli.Glikokortikoidi su jedna od terapija sa kombinacijom hlorambucilom.
Izvor:Bolesno Dete

O autoru :