Kako koristiti elektronske cigarete

4. Jul. 2014.   //   Autor:   //   Zanimljivosti   //   No Comment

Elegant woman smoking e-cigarette with smoke wearing suitElektronske cigarete su mali elektronski uređaj koji podseća na duvanske cigarete. On proizvodi nikotinsku paru koja se udiše poput duvanskog dima, ali ne dimi. Jedino što je slično duvanskom dimu jeste para koju pušač unosi u sebe i koja po izdisaju izgleda isto kao kada se izdahne duvanski dim, zbog isparenja (i toplote vazduha i sadržaja isparenja).

Postoje razni modeli elektronskih cigareta, od onih koji izgledaju potpuno isto kao i obične, do nešto skupljih većih modela koje su rezbarene, ukrašene dezenom ili šljokicama, ili imitiraju neki drugi oblik (lule, olovke, kobasice). Glavna razlika je u tome što veće elektronske cigarete imaju veći kapacitet baterije i nikotinskih punjenja pa duže traju, dok su manje zbog takve veličine nešto praktičnije za upotrebu, mogu stati u manje tašne, džepove, ponekad i veće novčanike.

Da bi u potpunosti izgledale kao duvanska cigareta, neke elektronske cigarete na spoljašnjem kraju imaju ugrađenu LED diodu koja se pali sa svakim povlačenjem dima, da bi imitirale žar cigarete. Elektronske cigarete na tržištu postoje dovoljno dugo da sada dolaze u unapređenom obliku, ne samo po pitanju funkcionalnosti, nego i estetike.

Upotrebljavanjem elektronske cigarete ne nastaje dim, već nikotinska para koja se inhalira. Iako naziv kaže da je reč o cigareti, to zapravo nije, već je reč o elektronskom uređaju koji upotrebom male baterije u vidu prstena zagreva tečnost iz rezervoara i proizvodi paru koja može, ali i ne mora, sadržati nikotin. Popularna su nikotinska punjenja jer su elektronske cigarete predstavljene kao najbolja alternativa pušenju duvanskih cigareta, tj. kao odličan saveznik u borbi protiv pušenja. Ipak, obratite pažnju na informacije o nikotinskom punjenju na pakovanju: rezervoar sadrži takvu tečnost koja pri jednom povlačenju dima ispusti koncentraciju nikotina deset puta veću od povlačenja dima iz standardnih duvanskih cigareta. Dobro je znati da postoje punjenja različitih koncentracija, pa tako možete nabaviti nikotinsko punjenje označeno kao blago, srednje ili jako. U prodaji je, nažalost, često lakše naći jako punjenje zbog nestašice slabijih jer pušači uglavnom prelaze na elektronske cigarete da bi smanjili unos nikotina, a ne da bi samo promenili način njegovog unošenja. Takođe, male trgovinske radnje mešovite robe (tzv. „kineske“ radnje) nabavljaju punjenja koja su označena isključivo kao jaka.

Šta kad se rezervoar potroši?

Elektronske cigarete imaju poseban odeljak u vidu rezervoara. Možete nabaviti nikotinsku tečnost u bočicama i sami dopunjivati tank, što je najjeftinije rešenje, ali je pipav posao i, ako ste nevešti, možete prosuti tečnost pre nego što ćete napuniti rezervoar. Za manje spretne ili razmažene korisnike postoje unapred napunjeni ulošci koje zamenite kada utrošite prethodni i to je neznatno skuplje, ali praktičnije. Takođe, postoje različite varijante tečnosti u oba slučaja: one mogu sadržati nikotin, ali ne moraju. Varijante bez nikotina sluiže onima koji žele da prestanu da puše, ali im je dovoljno da drže cigaretu, osete topli dim (paru) dok udišu i ne smatraju sebe zavisnicima od otrova nikotina, već od pušenja po sebi. Bilo da su nikotinske ili ne, tečnosti u rezervoaru mogu biti obogaćene aromama i ukusima poput voćnih, biljnih i nekih egzotičnih. Iako ni elektronske cigarete ne možemo nazvati zdravima, svakako ne možemo da osporimo da pružaju veću raznovrsnost korisnicima od duvanskih cigareta. Više o tečnostima za elektronske cigarete pogledajte ovde.

O autoru :