Kako učiniti dom prijatnijim okruženjem za život

11. Jan. 2014.   //   Autor:   //   Zanimljivosti   //   No Comment

Iako se u poslednje vreme sve vreme susrećemo sa nekim novim trendovima i mnogi govore da kvalitet našeg života prvenstveno zavisi od onoga što nosimo u sebi, naših misli, uverenja, složićete se da, ipak nije sve u tome. Vrlo je važno i odakle potičemo, gde pripadamo, kakav nam je dom i okruženje.

Tako dolazimo do činjenice da je, možda najvažnije kako se osećamo u sopstvenom domu? Da li mesto na kome stanujemo i u kome provodimo veći deo svog vremena zaista doživljavamo na pravi način? Da li se osećamo prijatno kod svoje kuće? I da li je i kako moguće da načinimo naš dom zdravijim i udobnijim okruženjem za život?

Jedna od osnovnih karakteristika svakog doma jeste prijatnost i toplina koju osećaju njegovi ukućani dok u njemu borave. U suštini, nije uopšte važno da li se radi o velikom ili malo prostoru, sve dok on odiše toplinom i porodičnom atmosferom. Sasvim je prirodno da svako od nas želi da se on i njegovi ukućani osećaju što prijatnije dok borave u svom stanu ili kući. Samo ne treba zaboraviti da svaki pojedinac doživljava dom na drugačiji način. Za nekoga on ne mora da bude posebno uređen da bi se u njemu osećao prijatno…

prijatniji dom

Dok neko uživa u činjenici da se svaka stvar nalazi na svom mestu, postoje i oni koje ispunjava takozvani kreativni nered…Ali, jedno je sigurno, bez obzira kako ko od nas doživljava toplinu prostora koji nazivamo domom, poželjno je da on bude uredan, u najmanju ruku.

Kako biste postigli da vaš dom bude prijatnije okruženje za život, predlažem da počnete od uklanjanja onih nepotrebnih sitnica, koje svako od nas u nekom trenutku prikuplja. Tek kada se oslobodite njih, videćete koliko zapravo imate prostora u svom domu. Naravno, ukoliko ste za neke stvari posebno vezani, nemojte ih bacati, već ih odložite u neku kutiju i odnesite u ostavu ili podrum.

Sledeće našta treba da obratite pažnju jeste osvetljenost prostorija u vašem domu. Čak i ako naročito to volite, imajte na umu da teške, guste zavese smanjuju svim neophodnu sunčevu svetlost, a uz to su “idealni” skupljači prašine, koja može vrlo loše uticati naročito na zdravlje najmlađih i najstarijih ukućana.

Ako ste ljubitelj zelenila, valjalo bi da u prostoru u kome boravite imate barem neku biljku. A posebno su dobri kaktusi, koji “upijaju” negativno zračenje uređaja, poput računara ili televizora.

I na kraju, možda ono najvažnije, našta mnogi od nas zaboravljaju. Pokušajte da izbegnete korišćenje bežinog interneta u vašem domu. Iako nam suvremeni tempo života, čini se olakšava mnoge stvari, ipak postoje negativni efekti, koje nećemo sada pominjati. Svakako bi bilo bolje da ne budete izloženi dejstvu ovih negativnih talasa u sopstvenom domu, ako je to ikako moguće.

Ukoliko, pak iz nekog razloga ne možete da izbegnete korišćenje ove vrste interneta, bilo bi dobro da imate što više zelenila u stanu, koje će koliko-toliko neutralisati štetno zračenje.

Na internetu postoje razni sajtovi sa odličnim idejama za uredjenje doma, koje mogu da vam posluže za uredjenje sopstvenog doma, kako biste se i vi i vaši ukućani osećali što prijatnije.

Dakle, da rezimiramo: što više prirodne svetlosti, bez gomilanja nepotrebnih sitnica i glomaznih komada namešaja, što više zelenila, a naročito kaktusa i sigurno ćete načiniti sopstveni dom zdravijim i prijatnijim okruženjem kako za vaše ukućane, tako i za vas same.

O autoru :