Hrana – tvoj saveznik u borbi protiv pušenja

28. Jun. 2009.   //   Autor:   //   Dijete, Recepti, Zdravlje   //   No Comment

Naučnici veruju da će njihov rad omogućiti osmišljavanje takozvane “pušačke dijete”, koja bi olakšavala prestanak pušenja

 

Neke namirnice, poput sira ili kelja, smanjuju ukus koji iza sebe ostavljaju cigarete, pokazalo je istraživanje američkih naučnika sa Univerziteta Djuk. Na isti način delovali su i, na primer, voće i povrće, ostali mlečni proizvodi, pa čak i čaša vode ili soka, a suprotan učinak imala je konzumacija mesa i napitaka koji sadrže alkohol ili kofein.

 

Ukus cigareta smanjivalo je i uzimanje lekova, kao i toplo vreme. Ova hrana jače utiče na mlade pušače, a ona koja pojačava ukus cigareta imala je veći uticaj na osobe koje puše duži niz godina. Naučnici veruju da će njihov rad omogućiti osmišljavanje takozvane “pušačke dijete”, koja bi olakšavala prestanak pušenja.

 

 

Po njihovim rečima, pušenje se ne sastoji samo od zavisnosti od nikotina nego i od niza pojava koje ga prate. Rezultati studije temelje se na analizi odgovora 209 zdravih osoba koje su svakog dana pušile više od 20 cigareta.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka