Montažne kuće: Fensi ili stvarno isplative?

21. Aug. 2014.   //   Autor:   //   Zanimljivosti   //   No Comment

Čini se da žene mnogo blagonaklonije gledaju na montažne kuće od muškaraca kada razmišljaju o izgranji novog porodičnog kutka.

Montažne kuće u Srbiji i dalje izazivaju sumnje u svoj kvalitet, iako odavno nisu novost na našem građevinskom tržištu. Već decenijama, njihova popularnost u zemljama zapadnog sveta, pogotovo u Kanadi i SAD – u, ne jenjava. Postavlja se pitanje zbog čega građani ovih zemalja imaju više poverenja u montažne kuće i takav vid izgradnje, i to ne samo kada je po sredi gradnja prostora u kom će se boraviti tokom vikenda i odmora, već i kada se odlučuje za izgradnju doma u kom će se živeti. Montažne kuće imaju mnoga preimućstva u odnosu na betonske, ali neki od njihovih potencijalnih nedostataka mogu biti sasvim dovoljno opravdanje za zablude o njima.

Montažne kuće se kraće grade

Montažne kuće ne zahtevaju dug period izgradnje, jer se sklapaju od već gotovih, izrađenih elemenata. U našoj zemlji postoji duboko ukorenjeno mišljenje da gradnja kuće mora trajati minimum dve godine, pogotovo ukoliko se njeni budući stanari i vlasnici i sami reše da se, uz pomoć komšija i prijatelja, prihvate posla, pri čemu, dakako, treba još plaćati i majstore i brinuti o njima.kuca

Da bi montažne kuće bile pripremljene za useljenje, potrebno je neuporedivo manje vremena – do mesec ili dva dana, u zavisnosti od modela. Samim tim, montažne kuće ne zahtevaju ni velike ni dodatne troškove, do kojih neminovno dolazi u slučaju gradnje betonske kuće, čak i ako unajmljujete isključivo stručnjake za taj posao. Količina materijala, uz to, neretko iskrsava kao nova finansijska poteškoća, što se u slučaju montažne kuće ne može desiti jer se njeni sastavni delovi unapred završavaju.

Montažne kuće sigurnije od zemljotresa

Montažne kuće su, zbog svoje lake konstrukcije, sigurnije od potresa tla nego što je to slučaj sa klasičnim betonskim kućama. Građene od drveta kao bazičnog materijala, montažne kuće ne zahtevaju posebnu vrstu zemišljta na koje će biti postavljene niti specijalno izlivanje temelja, jer se mogu odlično prilagoditi svakom tipu podloge.

Tipovi montažne kuće

Montažne kuće se mogu prilagoditi i svačijim željama i prohtevima, a mogu se birati i prema nameni, bilo da postoji potreba za industrijskim objektom, delom poljoprivrednog gazdinstva, vikendicom, sportskim objektom ili pak, kućom za stanovanje, prizemnom, spratnom ili onom sa više stanova. Montažne kuće, dakle, pružaju podjednak broj mogućnosti kao i klasične, betonske kuće, jer na isti način mogu ispuniti zahteve budućih vlasnika.

Nedostaci montažne kuće

Montažne kuće su tip gradnje kome se najčešće zamera materijal od kog su građene, jer drvo po svim svojim karakteristikama ima kraći vek trajanja od betona. Takva zamerka je, međutim, samo delimično tačna – profesionalno prerađeno, drvo može trajati podjednako dugo, ako ne i duže, od betona. Sem toga, u životnom prostoru neće stvarati probleme poput vlage, plesni i gljivica, jer se štetni mikroorganizmi na zidovima montažne kuće ne razvijaju zbog prirodnih materijala od kojih je pravljena.

Kao nedostatak montažne kuće navodi se i problematičan transport sastavnih elemanata do mesta gradnje, ali i njihovo sklapanje i mogućnost nepravilne gradnje. Međutim, te poteškoće, a samim tim i nepoverenje koje u našoj zemlju izazivaju montažne kuće, može se prevazići unajmljivanjem profesionalaca i firme sa iskustvom u ovom poslu, koji su sposobni da sve nedostatke preduprede.

Time se hoće reći da smo, zapravo, u zabludi kada govorimo o manama montažnih kuća, jer svi njeni potencijalni nedostaci, kao i u bilo kom drugom tipu gradnje, dolaze od amaterskog pristupanja poslu. Zato je veoma bitno voditi računa pri izboru firme sa kojom se potpisuje ugovor o izgadnji montažne kuće – najbolje da to bude ona kojoj je takav posao primaran, i koja ceo postupak, od pravljenja elemenata do sklapanja montažne kuće, i sprovodi.

O autoru :