Čudesna moć krompira

29. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Nega tela, Zanimljivosti, Zdravlje   //   No Comment

Čovek godišnje u proseku pojede 72 kilograma krompira. Ovo povrće se priprema na različite načine i veoma je ukusno, ali to je samo jedna njegova dobra strana. U poslednje vreme sve češće se primenjuje spolja, jer zahvaljujući vitaminima C i B, mineralima i visokom sadržaju vode predstavlja izuzetno delotvorno sredstvo za negu i opuštanje. Ono što su naše bake odavno znale sada je ponovo aktuelno, pa velnes centri sve češće koriste blagotvorna dejstva povrća.

 

Čisti kožu ciscenje

 

Stalno vam izlaze bubuljice na licu, a koža je na pojedinim delovima crvena? Ovaj  problem ćete rešiti pomoću pakovanja od krompira, koji sadrži antiseptičke supstance i čisti lice. Oljuštite i krupno izrendajte dva sirova krompira srednje veličine. Lezite i zaštitite odeću peškirom, a zatim dobijenu kašu nanesite na lice. Posle 20 minuta skinite vlažnom tkaninom i dobro isperite lice. Ovo pakovanje će vam osvežiti lice, a zahvaljujući mineralnim supstancama podočnjaci će manje dolaziti do izražaja.

 

Oslobađa napetosti

Dugo sedenje, nošenje teških torbi, držanje telefonske slušalice između ramena i vrata – sve to izaziva napetost u mišićima. Da biste ih ponovo opustili, napravite toplo pakovanje od krompira. Skuvajte četiri krompira u ljusci, oljuštite ih, izgnječite, uvijte u kuhinjsku krpu i držite 15 minuta u predelu potiljka i ramena. Toplota i mineralne materije (magnezijum) opuštaju zgrčene mišiće. Nakon delovanja pakovanja 10 puta pritiskajući prstima masirajte deo od vrata do ramena.

 

Zateže telo

 

Rešili ste malo da zategnete telo? I tu se krompir pokazao kao vrlo delotvoran. Jednom nedeljno podvrgnite svoje telo anticelulit tretmanu. Butine, zadnjicu i stomak nekoliko minuta masirajte kružnim pokretima. Na taj način ćete podstaći cirkulaciju i metabolizam i pripremiti tkivo za dalji tretman. Sirov krompir isecite na tanke listiće, koje ćete staviti na kritična mesta i prekriti pamučnom tkaninom. Kalijum, magnezijum, vitamin C i jedinjenja belančevina zatežu vezivno tkivo. Posle petnaestak minuta istuširajte se hladnom vodom.

 

Ublažava bore

 

krompirRecite zbogom umornoj i izboranoj koži! Evo maske koja revitalizuje ćelije i podmlađuje kožu: izgnječite jedan manji krompir skuvan u ljusci i pomešajte s jednim žumancetom i malo mleka. Kad se dobijena kaša prohladi, nanesite na lice i ostavite da deluje desetak minuta. Hranljive supstance iz krompira podstiču metabolizam ćelija, a vlaga ublažava bore. Koža postaje glatka i sjajna.

 

Kupka od krompira

 

Zvuči neobično, ali je izuzetno delotvorno. Skrob iz krompira stvara zaštitni film  oko kože i ona postaje meka i glatka. Pola kilograma krompirovog brašna rastvorite u hladnoj vodi i sipajte u kadu koju ste napunili toplom vodom. Uživajte u ovoj kupki 20 minuta, a zatim se, blago tapkajući, obrišite peškirom da ne biste uklonili zaštitni sloj na koži.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka