Beauty tajne

29. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Izabrani, Lepota & Nega, Nega tela   //   No Comment

A – Anticelulit ili hidratantna krema ?

 

U letnjim mesecima, kad su noge najcešce otkrivene, obično smatramo da je važnije naneti proizvod protiv celulita. Ipak, takvi proizvodi, posebno ako su u obliku gela, uglavnom isušuju kožu . Rešenje? Ujutru, nakon tuširanja, nanesite proizvod protiv celulita obogaćen kofeinom i drugim aktivnim principima za podsticanje cirkulacije, koji su delotvorni kad je telo u kretanju. Uveče u kožu utrljajte kremu sa snažnim hidratantnim delovanjem i ostavite da deluje preko noći.

 

C – Celulit se može smanjiti ?

 

Jesu li kreme protiv celulita zaista delotvorne? Da, posebno ako je reč o celulitu prvog stepena, onom koji je mekan i nije bolan na dodir. Kreme, gelovi i pene namenjeni uklanjanju  masnih naslaga i ublažavanju efekta narandžine kore podstiču mikrocirkulaciju i kožu čine elastičnijom. Korištenje ovakvih proizvoda odlična je navika, ali samo ako se kombinuje sa drugim taktikama: fizickom aktivnošcu i zdravom ishranom.

 

Č – Čišcenje kožu čini mladom ?

 

cisto liceMleko za čišcenje i tonik dva puta dnevno predstavljaju pravi eliksir za kožu, nezavisno od starosnih grupa. Jutarnja upotreba sredstva za cišcenje služi za uklanjanje otpadnih stvari kože koje su se nataložile tokom noći, a večernja upotreba služi za uklanjanje šminke i nečistoća koje su se nataložile tokom dana. Osim toga, dobra je navika jednom nedeljno primeniti blagi piling za uklanjanje odumrlih ćelija sa površine kože i bolju oksigenaciju tkiva, zbog čega koža deluje opuštenije i sjajnije. Ipak, oprezno: cišcenje kože (koje treba primeniti i na području vrata i dekoltea) nikada ne sme biti agresivno kako se ne bi oštetio hidrolipidni film, odnosno prirodni zaštitni sloj kože. 

 

D – Dnevna krema

 

Morate li uvek nanositi dnevnu kremu? Osim što pružaju fin osećaj nakon čišcenja lica (na pr, uklanjaju osećaj zatezanja), kreme za negu lica vlaže kožu, daju joj sjaj i veću elastičnost. Iako ne mogu obnoviti vlakna kolagena, koja sa vremenom propadaju, ipak koži pružaju zaštitu od delovanja slobodnih radikala i usporavaju proces starenja. Dakle, nemojte štedeti na dnevnim kremama.

 

H – Hidratacija celog tela

 

stopalaTreba li koristiti posebne kreme za svaki deo tela? Osnovno pravilo za čvrstu i  glatku kožu je redovnaa hidratacija, najmanje jednom dnevno, posle svakog tuširanja ili kupanja. Tek potom dolaze na red ciljani tretmani, u trajanju od oko mesec dana, nekoliko puta godišnje. Na primer, proleće je idealno vreme za upotrebu preparata za učvršćivanje grudi ili stomaka, kukova i zadnjice: na taj način na vreme ćete pripremiti telo za sezonu kupaćih kostima. U letnim mesecima preporučuje se upotreba krema za stopala sa umirujućim i osvježavajućim delovanjem.

 

K – Kreme sa kolagenom

 

Elastin, kolagen… Sve su to stvari prirodno prisutne u koži, ipak sa vremenom se njihova količina postupno smanjuje. Sa ciljem da se spreči ili uspori pad proizvodnje ovih stvari u organizmu, kozmeticke kuće osmislile su proizvode obogaćene istim tim sastojcima, namenjene nezi zrele kože. U stvari, rezultat koji ti proizvodi nude je samo površinski: nanošenjem krema sa tim sastojcima koža se opskrbljuje agensima koji joj pružaju elastičnost, ali se ne podstiče njihova proizvodnja. Proizvodnja ovih sastojaka može se podstaći na drugi način, uzimanjem zamenskih preparata, ali isključivo u dogovoru sa dermatologom.

 

N – Noćna krema

 

Može li dnevna krema zameniti noćnu i obrnuto? Želite li svojoj koži pružiti odgovarajuću negu i zaštitu, bilo bi najbolje koristiti te proizvode onako kako su namenjeni. Danju (to vredi i za zimski period) preporučuje se krema s hidratantnim i antioksidantnim delovanjem,  obogaćena zaštitnim faktorom (najmanje faktor 15). Naprotiv, tokom noći koži treba omogućiti blago piling delovanje kako bi se podstaklo obnavljanje ćelija i izbledele eventualne mrlje.

 

O – Očima extra nega

 

nega ocijuBez sumnje, područje oko očiju najosetljiviji je deo lica, pa je stoga najpodložniji privremenom starenju i stvaranju bora. Mimika lica, sa svojim stalnim kontrakcijama, pospešuje stvaranje sitnih bora uz spoljne uglove očiju. Problem se tiče i podočnjaka i vrećica ispod očiju, zbog kojih pogled deluje uvek umorno. Stoga je vrlo važno posvetiti posebnu pažnju tom delu lica, a kako biste postigli željeni učinak, trebate odabrati proizvode namenjene nezi područja oko očiju. Koje su njihove prednosti? Pre svega, njihov sastav je namenjen upravo vrlo tankoj i osetljivoj koži, aktivni principi imaju drenažno i hidratantno delovanje, sprečavaju kongestiju i usporavaju stvaranje bora, a ultra lagane teksture olakšavaju njihovo prodiranje u dublje slojeve kože. 

 

P – Posebna nega za osetljivu kožu

Imate kožu koja lako crveni, ne podnosi sunce, sklona je stvaranju mrlja? Nega osetljive kože možda zahteva više pažnje, no nije nemoguća. Pre svega, potrebno je koristiti proizvode namenjene nezi osetljive
kože, ali isključivo uz savet dermatologa. Na tržištu danas postoje cele linije dekorativne i preparativne kozmetike, bez konzervansa i mirisa, umirujućeg delovanja, namenjene posebno osetljivoj koži.

 

R – Rok trajanja

 

Još jedno upozorenje: nakon što se kutijica ili tubica sa kremom otvori, njen sadržaj ima ogranicčen rok trajanja. Sa vremenom se u kremi koju svakodnevno koristite mogu nastaniti bakterije, prisutne u okolnom ambijentu. Stoga se preporučuje da prednost date proizvodima na kojima je naveden rok trajanja nakon otvaranja ambalaže (u EU je takva informacija na kozmetičkim proizvodima obavezna). Na ambalaži ćete videti simbol otvorene bočice i pored njega broj, primer 6M: to znaci da, nakon otvaranja bočice, kremu možete korsititi idućih šest meseci. Rok trajanja zatvorene bočice ili tube nije obavezan za većinu kozmetickih proizvoda, ipak neke kozmetičke fabrike ga navode na ambalaži.

 

S – Skuplji proizvodi su delotvorniji ?

 

Isto kao i kad je reč o odeći, i na cene kozmetičkih proizvoda utiče marka poznatih proizvođača, ambalaža i prodajno mesto (parfimerija, apoteka ili supermarket). Svaka krema osigurava hidratantno delovanje, ipak neki proizvodi su nastali kao rezultat sofisticiranih naučnih i kliničkih istraživanja (istraživanja i sertifikat su vrlo skupi) pa imaju veću koncentraciju aktivnih principa različitog delovanja (protiv bora, učvršćujuće, protiv mrlja, hranjivo…). Važno je proceniti i raspoloživost upotrebljenih sastojaka: na primer, preparat koji sadrži pet posto glicerinske kiseline može biti manje delotvoran od preparata sa manjim postotkom, ali koji koža lakše upija. Pouka: pre nego što skupo platite željenu kremu, isprobajte je na koži kako biste bili sigurne da vam odgovara.

 

T – Isti tretmani, a različiti rezultat

 

dnevna_krema.jpg_138096144Koristite iste proizvode i tretmane kao prijateljica, ali ne postižete iste rezultate? Učinci kozmetičkih preparata i tretmana nisu standardni, već variraju od kože do kože (naravno, zavisi i od starosne grupe osobe koja ga koristi). Iako je preporuka među prijateljicama odličan način za isprobavanje različitih nega rezultati mogu biti vrlo različiti. Neke kože slabo podnose neke aktivne principe koji drugim ženama odlično odgovaraju. Kako god bilo, dobra je navika tokom godine menjati kozmetičke preparate koje koristite. Leti se preporučuju preparati laganih tekstura, koji ne zatvaraju pore, a zimi bogate kreme koje deluju kao zaštitne barijere protiv hladnoće. Treba voditi računa i o životnim navikama. Drugim rečima: za bolje rezultate treba da koristitie svoje tretmane i uskladitw ih sa svojim načinom života. 

 

U – U kakvu kremu uložiti ?

 

Ako ste štedljivi i ne volite trošiti previše na kozmetiku, savet je da veću svotu novca sačuvate za kremu. Ako je odaberete u skladu sa karakteristikama svoje kože, pružićete joj odgovarajuću količinu aktivnih hidratantnih principa, hranjivih sastojaka, stvari koje usporavaju proces stvaranja bora, učvršcuju je ili štite od štetnog delovanja spoljašnjih uticaja tokom dana, a za vreme spavanja pomažu da se obnovi i da što duže zadrži mladenačku glatkoću i izgled. Naravno, važno je imati i dobro sredstvo za čišcenje lica, koje će ukloniti sa lica šminku, ali i ostalu nečistoću i višak bakterija.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka