Protiv celulita pomažu čaj, kupke i masaže

24. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Celulit, Lepota & Nega, Nega tela, Zdravlje   //   No Comment

U poplavi raznih preparata za tretmane celulita i suludih saveta, evo nekoliko predloga kako postepeno, na prirodan način, možete pomoći telu da se reši viška masnih ćelija.
Možda neće delovati brzo poput mnogih iritirajućih krema i preparata iz kozmetičke industrije, ali će dati dugotrajnije rezultate bez štetnih posledica.
Uz redovnu gimnastiku i masažu, dobro je koristiti preparate koji će ubrzati  limfu i rad bubrega, izlučivanje viška tečnosti i razgradnju masnih ćelija, a istovremeno negovati kožu.

Izbor ulja

etericna uljaNajčešća ulja koja se koriste u te svrhe su limfotonici i diuretici. Oni podstiči izlučivanje viška tečnosti i podstiču rad bubrega i izlučivanje mokraće i toksina. Dobar izbor je ulje atlaskog i/ili himalajskog cedra (Cedrus  atlantica, C. deodora) i ulje bobica borovnice (Juniperus communis). Osim toga, važno je podstaći i arterijsku i vensku cirkulaciju, kako površinski tako i dubinski, pa u tu svrhu mogu poslužiti eterična ulja čempresa (Cupressus sempervirens) i ruzmarina cineola (Rosmarinus offici-nalis).
Korisno je i ulje limuna (Citrus limon), pogotovo ako postoji problem s kapilarima. Limunski eukaliptus (Eukalvptus citriodora) ili limunska trava (Cvmbopogon citratus), kao i kadulja (Salvia officinalis) delovaće protiv upale (kod bolnog celulita) . To su neka od osnovnih ulja koja mogu ući u anticelulitnu mešavinu. Anticelulitna mešavina obično se pravi u brzoupijajućem biljnom ulju lešnika (koje steže tkivo).

Ne preterivati

Važno je pridržavati se dopuštenih koncentracija eteričnih ulja i nikako ne preterivati s njihovom količinom, jer veća koncentracija neće brže ukloniti celulit, a može naškoditi koži. Zahvaćena područja se mažu dvaput dnevno u tankom sloju, tako da se ulje u potpunosti upije kroz petnaestak minuta. Ne treba preterivati s nanošenjem ulja, jer se neće postići brži učinak, a potrošićete skupocenu mešavinu.
Koža se pre mazanja može lagano zagrejati i hidrirati da se otvore pore (npr, pod vrućim tušem) ili pet minuta nakon mazanja leći u vruću kupku, koja će ulja „terati" dublje u kožu.

Bez folije

1828562_celulit-folija-tpNikako se nemojte zamotavati u folije, jer će znojenje sprečiti eterična ulja da prodru dublje u tkivo i odgovarajuće deluju. Svrha ovog tretmana je da eterična ulja dođu u dublje slojeve kože i deluju na celulit, a znojenje ima  suprotan smer kretanja – prema napolje.

A jeste li znali i ovo…

• U medicinskoj terminologiji celulit je poznat već oko 100 godina, iako mehanizam njegovog nastanka sve do danas nije u potpunosti razjašnjen.
• Pod celulitom mnogi lekari ne podrazumevaju bolest već posebno stanje vezivnog tkiva koje nastaje povećanjem masnih ćelija.
• U normalnom stanju promer masne ćelije je 1 do 2 milimetra, a kod celulita se mogu povećati čak i do 10 puta.

Celulit nije isto što i debljina

Celulit se često poistovećuje s pretilošću i tada se pribegava pogrešnom načinu lečenja – dijetama, a kao rezultat dolazi do mršavljenja delova tela kojima to nije potrebno, dok neestetski jastučići ostaju nepromenjeni.

voceMeđu namirnice koje se preporučuju svakako spadaju:

• nemasno meso i riba;                            
• sveži sirevi;                                            
• voće i povrće;                                         
• med;
• mlečni proizvodi sa manjim udelom masnoće i fermentovani mlečni proizvodi.

Među namirnice koje se ne preporučuju, spadaju:

                                       
• alkoholna i gazirana pića;                     
• masno meso, suhomesnati proizvodi;
• konzervirana hrana;                               
• suvo voće;
• poslastice;
• opšta visokokalorična hrana.

mleko_2Vitke osobe ipak u prehranu mogu ubaciti neke namirnice kao što su:

• punomasno mleko;
• jaja:
• pekmez; 
• testeninu.

U svrhu što bolje terapije svakako su dobrodošli i dodaci ishrani, a posebno multivitaminski i mineralni.

Kupatilo – najveće bojno polje
Pretpostavljam da se svaki dan tuširate ili kupate, stoga neka kupatilo bude vaše „bojno polje" na kojem ćete se uhvatiti u borbu sa celulitom.

1. Grubljim sunđerom natopljenim hladnom vodom kružn
im pokretima trljajte kritična područja nekoliko minuta, dok se ne zacrvene. To je znak da ste podstakli cirkulaciju.
2. Nakon izlaska ispod tuša ili iz kade obrišite kožu trljajući je peškirom. Zatim nežno štipkajte delove tela ugrožene celulitom, dok blago ne pocrvene.
3. Nakon toga, kružnim pokretima odozdo prema gore (od članaka do kukova) nanesite kremu protiv celulita uz masažu u trajanju nekoliko minuta i na kraju ponovno lagano štipkajte kožu u smeru odozdo prema gore.

Posle svega, ne očajavajte. Ako vas ne teši činjenica da skoro svaka žena ima celulit, razmislite o ovoj izjavi: „Važnosti celulita doprinosi ženska sujeta i interesi kozmetičke i farmaceutske industrije".

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka