Izbeljivanje zuba

2. May. 2009.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Zdravlje, Zubi   //   No Comment

Izbeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje belija. Samo izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji iz čistog razloga što može značajno da poboljša izgled i pojavu Vaših zuba sa mnogo manje "neprijatnosti" i sa mnogo manje novca. Danas većina stomatologa u svojim ponudama nude i ovu vrstu usluga.

 

beoosmehSvakog dana, na površini zuba, nastaje jedan tanak omotač na kojem se zadržavaju razne mrlje. Na drugoj strani, spoljašnji sloj zuba (gleđ) sadrži brojne pore koje zadržavaju te mrlje. Treba napomenuti da izbeljivanje nije dugoročno rešenje. Zapravo, izbeljivanjem će se ukloniti mrlje sa Vašeg zuba, ali se neće sprečiti da one opet nastanu. Zbog toga je izbeljivanje postupak koji treba sa vremena na vreme ponavljati. Ti intervali mogu biti različiti i pre svega zavise od Vas samih. Ako pijete kafu, koka-kolu, pušite i sl. zubi će Vam u veoma kratkom vremenu vratiti istu onu boju koju ste imali pre izbeljivanja (zajedno sa svim mrljama).

 

Postoje dva glavna načina izbeljivanja zuba. Kada se izbeljivanje radi na zubima na kojima je vršeno   kanalno lečenje i kod kojih je izvađen nerv, proces se označava kao nevitalno izbeljivanje. Vitalno izbeljivanje se izvodi, kao što mu i samo ime kaže, na vitalnim tj. živim zubima.

 

Vitalno izbeljivanje u nekim slučajevima neće popraviti izgled zuba na kojima je rađeno kanalno lečenje. U ovom slučaju, stomatolog će upotrebiti drugu proceduru koja vrši izbeljivanje iznutra. On/a će Vam postaviti agens za izbeljivanje u sam zub i privrenmeno ga zatvoriti. Agens će biti zatvoren u zubu nekoliko dana. Posle toga, ukoliko je postignut zadovoljavajuć rezultat, zub se definitivno zatvara. Ukoliko nije, postupak se ponavlja dok se ne postigne željeni rezultat.

 

zubi104Najčešća procedura vitalnog izbeljivanja zuba obuhvata postavljanje gela za izbeljivanje, koji najčešće sadrži vodonik-peroksid, u posebne nosače koji liče na štitnike za zube. Nosač se zatim postavlja na zube u određenom vremenskom periodu (najčešće preko noći).

 

Kao što je već napomenuto, izbeljivanje se može vršiti u ordinaciji i kod kuće. Ordinacijsko izbeljivanje ima prednost zbog mogućnosti boljeg praćenja tretmana od strane stomatologa. Ovakvo izbeljivanje traje od 30 do 60-tak minuta i zahteva nekoliko dolazaka (od 3 do 5) kod stomatologa. Vreme tretmana i broj dolazaka pre svega zavise od tipa obojenosti zuba kao i od nivoa željene beline zuba.

 

Stomatolog će se raspitivati o načinu Vašeg života, istoriji korišćenja nekih lekova i sl., kako bi utvrdio kako je nastala prebojenost Vaših zuba. Različita prebojavanja će se različito ponašati na proces izbeljivanja.

 

IZBELJIVANJE NIJE TRAJNO REŠENJE!

 

koka kolaMrlje i fleke će se vratiti. Kod ljudi koji se izlažu mnogim prebojavajućim sredstvima (cigarete, kafa, koka-kola i sl.) izbeljenost će polako da se gubi već posle mesec dana. Kod onih pacijenata koji izbegavaju konzumiranje gore navedenih stvari, izbeljenost može trajati i do godinu dana. 

 

Ponovno izbeljivanje se, takođe, može vršiti u ordinaciji i kod kuće. Ukoliko imate već napravljene nosače, onda ih možete slobodno ponovo iskoristiti. Kućno izbeljivanje možete i sami ponavljati, ali se pre svakog ponovnog izbeljivanja obavezno posavjetujte sa Vašim stomatologom.

 

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka