Je li istina da večera goji ?

12. May. 2009.   //   Autor:   //   Dijete, Mršavljenje   //   No Comment

 

Među ljudima se urezalo mišljenje da obrok u večernjim satima goji više nego u drugim delovima dana. Međutim, stručnjaci se ne slažu s tim…

Odaberite ipak laganiju večeru

 

tomato-salad-ck-1065506-lStručnjaci su zaključili da je ipak važnije što ćemo jesti, a ne kada ćemo jesti, pa je i obilna večera postala prihvatljiva. 

 

Topla večera ne znači automatski da ćete se odmah i udebljati, ali samo pod uslovom da vodite brigu o sadržaju masti i šećera u hrani koju jedete. Ako umesto masne pripremite laganu supu, dinstano povrće ili ribu, sigurno nećete pogrešiti.

 

Testenina nije automatski razlog debljanja, jer je važnije kakav ćete umak dodati svojoj omiljenoj pasti. Drugim rečima, što je umak masniji, to će i vaša telesna masnoća više rasti, jer se ugljeni hidratii iz testenine relativno brzo razgrađuju.

 

Takozvani ‘ručak-večera’, odnosno ručak koji ćete konzumirati u večernjim satima ne mora biti razlog povećane telesne težine. Ako ste tokom dana konzumirali izuzetno malo hrane ili gotovo ništa, onda sebi slobodno priuštite bogatiju večeru, ali pokušajte izračunati da broj unesenih kalorija za večeru bude otprilike jednak dnevnom unosu kalorija.

 

voceVoće je uvek dobrodošao sastojak u organizmu, ali naučite napokon da samo konzumiranje voća ne znači i vitku liniju, jer voćni šećer goji jednako koliko i običan beli šećer. Volite li voće, jedite ga za doručak ili užinu, jer ćete tako i brže i lakše provariti to isto voće kao i ostalu hranu koju ste konzumirali. 

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka