Opadanje kose

18. May. 2009.   //   Autor:   //   Kosa, Zdravlje   //   No Comment

14146522694757ff4c344b7930401545_extremeGubitak kose:

– Kada govorimo o kosi, treba znati da svaka osoba ima oko 100.000 vlasi.

– Faze u uobičajenom ciklusu rasta kose su:

1. Anagena faza (faza rasta) koja traje od dve do pet godina, i tokom koje kosa prosečno raste jedan do 1,5 cm mesečno.

2. Katagena faza (faza mirovanja) traje samo dve sedmice. To je tzv. tranzitorna ili prelazna faza kada koren prestaje sa funkcijom i prestaje rast kose.

3. Telogena faza (faza ispadanja) traje do tri meseca. Mrtve vlasi obično ispadaju češljanjem.

– Kod pojave preteranog opadanja kose obično se skraćuje anagena faza, a telogena postaje duža.

Zašto opada kosa:

Opadanje kose ponekad se dešava zbog upalnih žarišta u organizmu, kao što su, na primer, bolesni zubi, hronične upale sinusa, krajnika, jajnika… U tim slučajevima često je ograničeno kružno ispadanje kose, alopecija areata. Ako te promene zahvate celo vlasište, reč je o potpunoj alopeciji areati. Ti uzroci nisu još sasvim jasni i ispitani.

IMG_05359_big– Mnogi ljudi (i muškarci i žene) svakog jutra panično broje otpale vlasi na jastuku. Mnogo je razloga zbog kojih ispada kosa – od gena do bolesti i stresa. Ako na jastuku ili češlju opazite desetak ispalih vlasi ili ako kosa nešto  jače opada u proleće i jesen, nema razloga za paniku jer je to sasvim normalna pojava. No, ako je broj ispalih vlasi veći od 100 i to traje mesecima, tada treba zatražiti pomoć dermatologa.

Uzroci opadanja kose mogu da budu različiti spoljni ili unutrašnji faktori. Spoljni, koji najčešće oštećuju kosu, povrede su vlasišta, dugotrajni mehanički pritisak na vlasište zbog prečvrstog uvijanja kose ili stezanja pletenica ili nervoznog čupkanja kose (trihomanija). Osim toga, kosa može da bude oštećena i hemikalijama. Ravnomerno opadanje kose na celom vlasištu često prouzrokuju hormonski poremećaji. Kao što su pojačani ili smanjeni rad štitne žlezde. A pod uticajem hormona kosa može da opada jače posle porođaja, pobačaja i u klimaksu.

Mušku ćelavost (visoko čelo) ili gubitak kose na vrhu temena, prouzrokuju nasledni faktori i muški polni hormon. Ćelavi muškarci imaju veći nivo tog hormona.

Kosa opada i posle akutnih zaraznih bolesti propraćenih visokom temperaturom (šarlah, tifus, grip), kao i kod hroničnih bolesti (maligne bolesti, TBC), ali i zbog anemije prouzrokovane manjkom gvožđa ili posle naglih i strogih dijeta. Javlja se i prilikom uzimanja različitih lekova za lečenje malignih bolesti (citostatici) ili za sprečavanje zgrušavanja krvi (antikoagulansi). Ne treba zaboraviti ni stres, koji je čest uzrok opadanja kose.

– Dakle, uzroci opadanja kose mogu biti brojni i složeni, pa je zato neophodna pomoć dermatologa.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka