Šta vaša 'debljina' govori o vama

23. May. 2009.   //   Autor:   //   Dijete, Fitnes, Lepota & Nega, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

Široki kukovi, mlitava guza, veliki stomak… Svi mi imamo problematične zone. Koja je vaša? Kada je otkrijete, pogledajte kako da izađete na kraj sa njom.

 

Ma koliko se trudile, vaš struk nikada nije dovoljno tanak, guza zategnuta, a stomak ravan? Barem ne onoliko koliko biste želeli. Možda vas ovo neće utešiti, ali ponekad niste vi krivi jer ste verovatno ove kritične zone dobili u nasledstvo od vaše mame. „Genetika je zaslužna za to što se na nekim delovima našeg tela masti jednostavno lepe“, kaže Nuala Birne, profesor psihologije sa američkog Kvinslend univerziteta. Ali to nije sve.

 

Koji će deo vašeg tela napasti masne naslage zavisi i od toga da li pripadate jačem ili nežnijem polu. Tako je poznato da muškarci odavno tragaju za formulom koja će istopiti njihov pivski stomak, dok žene daju sve od sebe da stešu bokove, butine i struk, i prikriju svoju kruškastu ili jabučastu građu. Koja god od ovih je vaša građa, ne zaboravite da i sa njom možete da izgledate seksi i zavodljivo. Uz malo napora i stručne savete koje smo pripremili, bićete ponosni na svoje telo.

Bokovi, guza i butine

 

extra guza de_X resizeVi po građi spadate u „kruškice“? Taloženje masnih naslaga u ovim regijama ukazuje na to da unosite previše kalorija“, objašnjava dijetetičar Melani Mekgrajs. Potencijalni krivac je i posao koji zahteva od vas višesatnu  „vezanost“ za stolicu. Istraživanje na Misuri univerzitetu pokazalo je da, dok sedimo, enzimi koji sagorevaju masti padaju u stanje mirovanja i postaju lenji.

Rešenje: Šetajte što više. Kada idete na posao parkirajte auto malo dalje od zgrade u kojoj radite, pa deo puta da prepešačite. Izbegavajte lift, ako je moguće i idite stepenicama. Od pomoći su i namirnice koje ubrzavaju metabolizam, kao što su zeleni čaj i čili.

Ruke

 

Ako se koža na rukama vaše mame tokom godina opustila, postoje velike šanse da će tako i vaše. Za to nisu krivi samo zakoni gravitacije, ovaj problem je gotovo nužna posledica dojenja, pa su žene koje su rodile u potencijalnoj opasnosti.  

Rešenje: Ako na vreme počnete sa vežbama koje oblikuju mišiće ruku, bicepse i tricepse, kada budete u zrelim godinama nećete morati da ih skrivate rukavima.

Grudi

 

siseAko morate da se nosite sa ovim „problemom“, vi ste prava srećnica. Ali, ako se previše opustite, to će se i njima vremenom dogoditi. Neke žene su genetski predodređene da imaju velike grudi i da se svaki dodatni gram  masnih naslaga koje zarade skladišti upravo u njima. Ako vaša jaka trojka nije posledica PMS-a ili možda zadržavanja tečnosti u organizmu, uživajte u njoj i održavajte je u formi vežbama.

Rešenje: Ukoliko ste primetili da je veličina vaših grudi povezana sa zadržavanjem tečnosti u organizmu, unosite više vode. Ona će podstaći izbacivanje soli koja je glavni krivac za sakupljanje tečnosti u organizmu.
Od pomoći su namirnice koje ubrzavaju metabolizam, kao što su zeleni čaj i čili

Stomak

 

GraziellaSvaki put kada obučete haljinu koja je pripijena uz telo, vaše raspoloženje i seksi izgled pokvari brežuljak koji iskoči ispod tkanine? Ako ste u predmenstrualnom periodu, ova situacija je sasvim normalna i očekivana. Neke se  žene u nedelji pre ciklusa ugoje čak nekoliko kilograma. Ali, to nije razlog da paničite jer će ovi kilogrami otići isto kao što su i došli. Ukoliko niste u PMS-u, a imate tendenciju da se gojite u stomaku, možda je uzrok vaših muka stres. Istraživanje sa Jejl univerziteta  dokazuje da je nivo kortizola, hormona stresa, povezan sa taloženjem masti u predelu stomaka.

Rešenje: Ublažite posledice tako što ćete rafinisanu hranu prepunu aditiva zameniti žitaricama i zdravim proteinima kojih ima u soji, ribi, semenkama suncokreta i orašastim plodovima. Ali, moraćete i da se bacite na sportske aktivnosti. Kombinujte vožnju biciklom i brzo trčanje jer je dokazano da ova kombinacija sagoreva tri puta više masti nego bilo koja druga aktivnost.

Organi

 

Tipičan problem žena koje pripadaju tipu „jabuka“, kod koje se masne naslage talože oko unutrašnjih organa u području stomaka. Problem nije vidljiv kao u ostalim regijama, ali je prilično opasan jer ovaj tip gojaznosti može uzrokovati razna oboljenja, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i povišen pritisak.

Rešenje: „Izbegavajte zasićene masti, iz industrijski prerađene hrane kao što su slatkiši, mesne prerađevine i grickalice“, savetuje Mekgrajs i predlaže da ove namirnice zamenite svežim voćem, povrćem i ribom. Osim toga, dobro bi bilo da se bacite na džogiranje jer rezultati istraživanja sprovedenog na Medicinskom fakultetu Djuk univerziteta pokazuju da redovno trčanje smanjuje nivo unutrašnjih masnoća za čak 7 odsto u periodu od šest meseci.

Zglobovi

 

Otečeni zglobovi su prvi znak da imate problem sa izbacivanjem tečnosti iz organizma. Umesto da svake sezone obnavljate kolekciju svojih dugačkih haljina uz objašnjenje da one nikada ne izlaze iz mode, pozabavite se ovim problemom.

Rešenje: Da biste ublažili otok na zglobovima, morate otkriti njegov uzrok. Potencijalni krivac je slana hrana, ali naduvenost u predelu zglobova može biti i posledica uzimanja kontraceptivnih pilula i antidepresiva. Kada isključite ove uzročnike, preostaje još loša cirkulacija. Ukoliko i vi, kao i milioni osoba, mučite muku sa ovim problemom, ublažite ga fizičkom aktivnošću. I koliko god je to moguće, izbegavajte dugo sedenje.

 

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka